Jump to content

Fertőtlenítés nem ész nélkül

2022. 03. 08. 19:00

A koronavírus időszakában mindenki megtanulta a helyes kézmosás mikéntjét, sosem látott érdeklődést mutattunk (és mutatunk most is) a kézfertőtlenítők iránt, elfelejtettük a kézfogást.

Steril vagy legalábbis annak hitt környezetben szeretnénk gyermekeinket felnevelni, hogy minél kevesebb kórokozóval találkozzanak a betegségek elkerülése reményében. Ennek érdekében számos tisztítószert alkalmazunk. Fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon a kórokozók a veszélyesebbek vagy azok a vegyszerek, amelyeket ellenük bevetünk?

A legtöbbünk szereti a tisztaságot maga körül, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy kifogástalan, baktériumoktól mentes. Hogy nem végezzük jól a takarítást? Dehogynem! Csupán arról van szó, hogy nem lehet és nem is szabad teljesen sterillé tenni a környezetünket.

Óhatatlanul kialakították az emberben a vírusok, más fertőző kórokozókkal szembeni védelem megerősítését. A koronavírus-járványa jó volt arra, hogy felbolyduljon a világ. Mellőztük az emberek, de akár még a saját családtagjaink, barátaink társaságát is. A kézfertőtlenítés és maszkviselés teljesen hétköznapivá vált. A kézmosás már nem bizonyult elengedőnek, ezért erős vegyszereket vetettünk be azért, hogy egy fújással megszabadulhassunk mindentől, ami az egészségünket befolyásolhatja. Emellett pedig az otthonunkat is vegyszerekkel fertőtlenítettük.

Az erős szereket gumikesztyűben és szellőztetés mellett érdemes használni, de abban az időben, amikor a Covid elleni védekezésben naponta többször érte a bőrt szárító, de a kórokozókat kiirtó szer, még inkább értelmet kapott. Így éltünk eddig, de nem kell ezt folyamatosan tennünk, mert ezzel is árthatunk magunknak.

Steril, minden veszélytől mentes környezetet igyekszünk magunk körül megteremteni, csakhogy az élet nem ennyire tiszta. Sőt nem is kell annak lennie. Az teljesen természetes, hogy WC használata után kezet mosunk, ez a személyes higiéniánk egyik alapvető eleme. Éppen ezért bízzunk abban, hogy másnál is pont így van ez. A WC-re kórokozóktól hemzsegő helyiségre tekintünk. A sajátunkra kevésbé, de a nyilvános mellékhelyiségre úgy gondolunk, mint a fertőre. Ha azt vesszük alapul, hogy mindenki kezet mos toalett használata után, nem kell tartani fertőzéstől.

Nem teszünk jót azzal sem, ha a fürdőt, a mosogatót naponta fertőtlenítünk. Mivel naponta használjuk és folyó víz éri ezt a területet, így az esetleges kórokozóktól így is megszabadulhatunk. Az elég tiszta elegendő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)