Jump to content

Alternatívák süteménysütésre

2021. 08. 27. 19:00

Sokan szeretjük az édességeket, és többen attól sem ijednek meg, hogy az édességeket otthon készítsék el.

A sütemények sütését azért választják többen, mert azon túl, hogy édes finomság kerülhet az asztalra, maga a készítés folyamata megnyugtatja őket. Egyfajta hobbiként is felfogható. A süteménykészítés szeretetével sincs senki egyedül, mint ahogy azzal sem, ha valaki igazán édesszájú. Azonban az egészségtudatos életmódba nem vagy csak nagyon ritkázva fér bele az édesség.

A sütemények javarészt cukorból, lisztből és zsiradékból áll, diétához, fogyókúrához és egészséges életmódhoz egyáltalán nem illő alapanyagok ezek. Elgondolkodtál már azon, hogy mivel válthatnád ki ezeket?

Cukor helyett

A legismertebb cukrot helyettesítők a mesterséges édesítőszerek, úgymint eritrit. xilit, stevia. Az eritrit lényegében cukoralkohol, amely a cukor édességét kb. 70%-ban képes nyújtani. A xilit azonban hasonlóan édes a cukorhoz, de a steviával óvatosan kell bánni, mert 300-szor édesebb, ezért csak nagyon picike mennyiség kell belőle.
A méz természetes édesítőszerünk, amit gyakorta ki is használunk.
Aki a természetesség mellett áll, az kipróbálhatja, hogy datolyával vagy banánnal édesít.

Liszt helyett

A cukorhelyettesítés kapcsán írtunk a banánról, mint lehetséges édesítőről, csakhogy ez a gyümölcs liszthelyettesítőként is megfelel. Sosem gondoltál még így rá? Az avokádó és az édesburgonya is tökéletes helyettesítők lehetnek, de a különböző maglisztekkel is érdemes próbálkozni (mandula-, kókusz- vagy zabliszt). Már csak azért is, mert ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik a legfinomabb helyettesítő.

Vaj helyett

Mivel a vaj tele van kalóriával, így azt le lehet cserélni zsírszegény túróra. Ebben az esetben azonban dupla annyi túróval kell kalkulálni.
Úgy tűnik, hogy a banán egy univerzális gyümölcs, mert nemcsak a cukrot és a lisztet lehet azzal kiváltani, hanem a vajat is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)