Jump to content

A görögdinnye kívül-belül finom és egészséges

2021. 08. 16. 19:00

A görögdinnye szezonja együtt jár azzal, hogy az elfogyasztása után megmaradt dinnyehéjtól igyekszünk megszabadulni. Legtöbbször a kukában, haszonállatokat tartók esetében élelemként, és a komposztálóban végezheti.

Kert és állatok híján mindez azt jelenti, hogy nincs más esélye a dinnyehéjnak, minthogy szemétté változzon. Te csak azt úgy gondolod. Mindig vannak leleményes, ügyes, praktikus személyek, akik tovább látnak ezeken a megoldásokon.

Mit tegyél, ha sem a kertet, sem az állatok gyomrát nem tudod gyarapítani a dinnyehéjjal? használd fel a konyhában!

 

Héjában a vitamin

A legtöbb gyümölcs esetében a héjban van a vitamin, és pontosan így érdemes gondolkodni a dinnyénél is. Ahelyett, hogy kidobnád, akár nyersen is fogyaszthatod. Természetesen alapos tisztítás után azért nem érdemes a kukában landolnia a görögdinnye héjának, mert az segíti a fogyást, természetesen csökkenti a vérnyomást. A héjban található magasabb likopin nevű antioxidáns egyes daganatos megbetegedések ellen jók, úgyhogy méhnyakrák, prosztatarák, száj- és nyelőcsőrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák vagy a vastagbelet érintő rosszindulatú daganatos megbetegedések. Sőt a nyersen fogyasztott dinnyehéj még a libidóra is pozitív hatást gyakorol.

Túl nyers ez így neked? Akkor sem kell kidobnod a dinnyehajat. Van más megoldás is.

Saláta

Sok zöldség és gyümölcs fogyasztására motiválnak, és ha te ezt alkalmazod is, lehet, hogy görögdinnye héjából mégsem készítettél még salátát. Pedig, ha felkockázod a héjat, olívaolajon megpuhítod sózás és borsozás után, kitűnő salátát kapsz.

Savanyúság

Sokan nem is gondolnak úgy az édes és lédús görögdinnyére, hogy a héját felhasználják, pedig ízletes savanyúság készíthető belőle. A savanyúság elkészítésének módját a ridikul.hu oldalon találhatod meg.

 

Lekvár

Dinnyehéjból lekvár? Naná! Ezt már végképp nem gondoltad volna? A femina.hu oldalán azt is megtudod, hogy milyen hozzávalókból és hogyan tudod elkészíteni a dinnyelekvárt.

Gyümölcslé

A görögdinnye lédús húsát elfogyasztva azt gondolod, hogy abban lé már nincs is? Tévedés! A dinnyehéjból még kinyerhető ízletes lé. Ha önmagában nem elég jó, más üdítőkkel keverve vagy gyümölcsturmixhoz adagolva igazán finom italokat készíthetsz. Lehűtve, jégkockával kínálva üdítő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu, femina,hu, ridikul.hu | Képek: pixabay.com)