Jump to content

Utazás előtti teendők a kedvenceink körül

2021. 07. 28. 19:00

A nyaralás a pihenésről, kikapcsolódásról, élményekről, látnivalóról szóljon, ne az aggódásról. De ha több napot töltünk távol, akkor a háziállataink és a növényeinkre is gondolni kell.

Ha csak 2-3 napos távollétről van szó, se a kertben élő, se a szobanövények nem érzik meg távollétünket még a hőség idején sem. Vagy legalábbis kevésbé sínylik meg. A háziállatokat egy napnál tovább nem hagyhatjuk magukra, így esetükben az ellátásukról gondoskodni kell.

 

Háziállat esetében

Egyre több szálláshely kínálja fel, hogy oda kiskedvencet is vigyenek a látogatók. Ha kutyánk vagy macskánk megszokta az utazást, az idegen helyen alvás sem okoz számára gondot és lehetőségünk van rá, akkor akár magunkkal is vihetjük kedvencünket a nyaralásra. Természetesen ez lemondással is járhat. Amellett, hogy a kutyánk, macskánk velünk lehet, azt is jelenti, hogy bizonyos helyekre állattal nem térhetünk be, nem látogathatunk meg. Habár jó, hogy a gondozása így megoldódik, azonban némileg megnehezítheti, módosíthatja a nyaralásról szőtt álmunkat.

Amennyiben szóba sem jöhet, hogy kedvencünket kirángassuk a megszokott környezetéből és a nyaralást sem állattal képzeljük el, úgy az utazást megelőzően keresni kell valakit, aki vállalja kedvencünk napi ellátást, akár sétáját is. Egy közeli családtag, barát vagy megbízható szomszéd szóba jöhet.

Akkor sincs veszve a nyaralás, ha nem tudjuk kire bízni kedvencünket. A kutya- vagy macskapanzió is szóba jöhet opcióként, bár kétségtelen, hogy ez a legköltségesebb megoldás.

 

Növények esetében

A növények néhány napos távollétünket nem veszik észre és bajuk sem esik, azonban, ha huzamosabb időt töltünk távol az otthonunktól, akkor az öntözésükről gondoskodni szükséges.

Ha eddig különösebben nem foglalkoztunk a növényeink nevével és igényeivel, de azokat ösztönösen jól gondoztunk, nyaralás előtt érdemes erre kicsit nagyobb figyelmet fordítanunk. Ha tudjuk, hogy mivel van dolgunk, akkor tartásuk is könnyebbé válhat. A növények között vannak szárazságtűrő és vízigényesebb növények, vagyis tartásuk nem egyforma. A kicsi cserépbe ültetett növények esetében a kiszáradás nagyobb fokú lehet, ha egy hétnél tovább tart a nyaralásunk, akkor a családtag, barát, szomszéd segítsége most megint jól jöhet. Ezek a növények ugyanis máskülönben kiszáradnának, elpusztulnának. A vízigényesebb növények esetében gondoskodjunk arról, hogy kaspóba helyezzük, mert ha azt feltöltjük vízzel, akkor tovább fogja bírni és lehet, hogy segítséget sem kell kérni. Ugyancsak fontos, hogy az utazás előtt közvetlenül legyen az utolsó öntözés, így akár egy hétre is elmehetünk anélkül, hogy aggódnunk kellene. A kinti és a szobanövények esetében is gondoskodjunk arról, hogy árnyékosabb helyre rakjunk utazás előtt. Amelyik szobanövény az ablakban volt, azt nyaralás előtt helyezzük át máshová.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)