Jump to content

Szúnyogriasztás otthoni megoldással

2021. 06. 22. 19:00

A nyár beköszöntével és az előtte nagyon csapadékos időszakkal mindenképp számítanunk kellett a vérszívók tömeges jelenlétére.

Be is köszöntött az, amitől sokan tartottunk. A nyárral megjelentek a kellemetlenkedő szúnyogok, de csak azok érzik igazán ennek súlyát, akiket kedvelnek a vérszívók. A „kegyelteket” ugyanis nem hagyják se pihenni, se jól érezni magukat, ha vonzó falatnak ítélik a szúnyogok.

A szúnyogháló, az égethető szúnyogriasztó és a szúnyogriasztó aeroszolok mellett gondolkodhatunk természetesebb és otthon elkészíthető megoldásokban.

 

Citrom ereje

A jegestea, a limonádé nyári ital, amelyekhez citromot is felhasználunk. De megtehetjük, hogy a citrom illatát és anyagát a szúnyogriasztáshoz is felhasználjuk. Nem a hagyományos értelemben vett citromra van szükség, hanem a citrom illóolajra. Nyugodtan párologtassunk a helyiségekben néhány cseppet ebből a természetes szúnyogűzőből, amelyet ezek a kellemetlen rovarok messzire elkerülnek.

Ugyancsak nem hagyományos citromról van szó, de a citromfű növény is olyan illatot áraszt magából, amelyet a szúnyogok nem kedvelnek.

Szúnyogriasztó növény

A citromfű mellett az olyan növények közelségében sem maradnak meg a szúnyogok, amelyek menta illatot árasztanak magukból. A borsmenta, a macskamenta és a kakassarkantyú is olyan természetes védelmi eszközt jelenthetnek. Egyes muskátlifélék is citromillatot árasztanak magukból, amely ugyanolyan hatékonyan űzi el a vérszívókat.

 

Ecet, nemcsak ételízesítő

A háztartási ecet kiváló anyag az ételek ízesítéséhez, de a háztartás természetes tisztítószere, mosószereként is megállja a helyét. Nagyanyáink a napégésre és a különféle csípések kezelésre is az ecetet javasolták. A szúnyogcsípés utáni kellemetlen viszketés megszüntetésére is kiváló, de ha ezt szeretnénk megelőzni, akkor bizony egy kis tálba ecetet önteni és abban a helyiségben alkalmazni, ahol nem szeretnénk szúnyogot látni. Az ecet jellegzetes szagát hagyni kell elillanni, vagyis kis időre mellőzzük a helyiségben való tartózkodást.

Illóolajok

A citrom esetében volt szó a citromos illóolaj használatáról szúnyogriasztás kapcsán, de más is alkalmas lehet erre, úgymint az a babér vagy a levendula, de szóba jöhet akár az eukaliptusz is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)