Jump to content

Illatozó kert

2021. 04. 20. 19:00

Kertes ház esetében nagy jelentősége van a ház körüli szabad területnek, ahol helyet kaphatnak növényeink. A színek, az illatok és a hangulat, amit ontanak magukból, nagy hatással vannak ránk.

Tavasszal szomjazunk is arra, hogy a körülöttünk lévő növények megmutassák, hogy mire képesek. A hideg tél elaltatta a természetet annyira, hogy most már várjuk az ébredést. Aki már egy ideje kerttulajdonos és volt ideje alakítani a kinti területet is, dönthetett úgy, hogy illatos, színes világokkal, kellemes tapintású fűvel, gyümölcsfákkal és konyhakerti növényekkel gyarapítja a területét. Aki nem a kert teljes terjedelmében a haszonra, a konyhakerti növények termelését szeretné kihasználni, az bizonyára vágyik arra, ami a virágok adhatnak. Tavasszal nagyon sok növény mutatja meg a báját és az illatát. Ha te is erre vágysz, de tanácstalan vagy, hogy mit is ültess, érkezik a segítség.

 

Rózsa

A szimbólumként is gyakorta használt rózsa nem hiányozhat a kertből. Tüskéi miatt megközelíthetetlen, szúrós, de annál illatosabb virág, azonban nem olyan nehéz tartani. Vannak már tüske nélküli változataik, de ha kimondottan illatost szeretnél, válassz olyan fajtát.
A rózsák közül is ismert és kedvelt a bazsarózsa, amely a nemesítésnek köszönhetően sokféle színárnyalatú és a legtöbbjük illatozó.

Szegfű

A rózsa mellett ugyancsak egy alapvető és illatos virág. A rózsával ellentétben azonban alacsonya nővő, jellegzetesen csipkés szirmú virág.
A pünkösdi szegfű talán még illatosabb és nagyon jól is mutat a kertben.

 

Viola

A kerti violát áprilisban és májusban ültetheted a kertbe. Virágai többféle színben örvendeztetnek meg és az illat, amelyet adnak magukból megerősítik azt, hogy jól döntöttél, amikor violával ültetted be a kertedet.

Gyömbérliliom

A fehér gyömbérliliom virágai nemcsak kiemelkednek a levelek közül, de kellemes mézes illatát engedi ki a fehéres, sárgás vagy vöröses szirmok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)