Jump to content

Indul a szezon, vele együtt a takarítás is

2021. 04. 08. 19:00

Itt a tavasz, habár ezt az időjárás még igyekszik megcáfolni. Ettől függetlenül a növények már bontják rügyeiket, virágjaikat és bizony egyre többen szenvednek az allergia enyhébb vagy erősebb tüneteitől.

Bármire vagyunk is allergiások, a legfontosabb cél, hogy az allergén jelenlétét kiiktassuk az életünkből legalább az otthoni környezetünkben. A szezonálisan jelentkező pollenallergia időszaka ezennel elindul, de más allergia is okozhat kellemetlenséget. Mindegy, hogy virágporról van szó, vagy a por okoz kellemetlenséget, igyekszünk megfékezni a tünetek súlyosbodását. Ezt leginkább takarítással lehet megvalósítani. Hogyan tudunk a leghatékonyabbak lenni?

 

Porszívó

Nagyon jó találmány, amely nemcsak a koszt képes összegyűjteni, de a port is. Vagyis ennek megfelelően az otthonunkba kerülő virágpor kiiktatására is alkalmas. Különösen azok a készülékek a hatékonyak, amelyek HEPA-szűrővel ellátottak és ma már kapható olyan porszívó is, amely ultraviola fény segítségével képes kiirtani az otthonunkban megbújó, baktériumokat és poratkákat.

Felmosás

Mindenképp érdemes olyan felmosófejet vásárolni, amelyet használat után ki lehet mosni. Nemcsak tartósan felhasználható darab az ilyen, de használat után megszabadulhatunk az azzal összegyűjtött allergénektől is. Takarítás közben érdemes gumikesztyűt és egyszerhasználatos maszkot használni.

 

Természetes tisztítószerek

Amennyire csak lehetséges, igyekezzünk a lehető legkevesebb vegyszert alkalmazni. Akár az ecet és a szódabikarbóna erejét is bevethetjük, de a természetbarát szerekkel is dolgozhatunk. Aki bármilyen allergiában szenved, az ne nehezítse meg saját életét azzal, hogy erős szerekkel dolgozik. Azonban a fürdőszoba az a hely, ahol a penész könnyen megtelepedhet, ezért ott komolyabb vegyszerek bevetésére lehet szükség. Mindenképp gumikesztyű és maszk használata szükséges, valamint gondoskodjunk a szellőzésről is. A takarítás ideje alatt legyenek nyitva az ablakok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)