Jump to content

Térnövelő megoldások kicsi lakásban

2021. 02. 19. 19:00

A legelső otthona sokaknak nem kacsalábon forgó palota. Az önálló életet aprócska, mégis független otthonunkban elkezdeni valami felemelő érzés.

A fenntarthatóság, a kis rezsi mind előnyt jelent egy kis lakás esetében. Aztán szempont az is, hogy annyival kevesebbet kell takarítani, azonban némi hátulütője csak lehet. Az egyik például az, hogy egy szűk légtér nem enged sok és nagy bútorokat bezsúfolni, mert fullasztóvá válik a légkör. Sőt az akár meglévő bútoraink közül sem tudjuk mindet felhasználni, hiába van. Meg kell tehát elég erősen szűrni, hogy mivel rendezzük be az aprócska lakást úgy, hogy kényelmes, lakható, élvezetes közegünk legyen.

 

Azt gondolnánk, hogy a több, apróbb bútordarab jelenti a megoldás a kicsi lakás problémájára. A sok és kisebb bútor zsúfoltság érzését keltheti. Bármilyen furcsa is, de optikailag sokkal jobban járunk, ha nagy bútordarabokkal rendezzük be a kis tereket, mert tágasabbnak tűnnek ezáltal. Nem arról van szó, hogy csakis nagy és sok bútor kerülhet be. Abból is mértékkel kell felszerelni az otthonunkat. Egy nagy könyvespolccal mindenképp jól járunk, ha csak a pakolófelületet vesszük figyelembe, de annak érzetét is kelti, mintha jóval nagyobb lenne a szoba, mint amekkora. Az üveg felületű, átlátszó bútorok is eredményesen növelik a teret. Nemcsak a bútorokkal lehet játszani azért, hogy még az aprócska lakás légterét legalább optikailag növelni tudjuk.

A kis kuckó nagyobbnak tűnhet, ha a falszíneknek világosokat választunk. Még jobb illúziót keltünk akkor, ha a falakon használt szín világosabb árnyalatát kenjük a plafonra. Ugyancsak optikailag növeli az otthonunkat, ha a fal színéhez hasonló függönnyel dolgozunk. Kicsi lakásban a nagy, mintás függöny elfelejthető, amennyiben nem a tér összenyomás a szándék. Ha már mintás, akkor az nagyon pici legyen. Ez érvényesüljön a függönyön kívül más lakástextíliában is. Az egyszínű tűnhet unalmasnak, így ha a pici otthont szeretnénk kicsit mozgalmasabbá tenni, akkor egyszínű helyett apró mintákban gondolkodjunk.

A tükör köztudottan növeli a teret, legalábbis annak érzetét adja, úgyhogy bátran lehet használni nagyobb tükröket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)