Jump to content

Hangulatfokozó fények

2021. 01. 22. 19:00

A fénynek nagyon nagy szerepe van az életünkben. A fény befolyásolja az alvás és ébrenlét fázisát, hatást gyakorol hangulatunkra.

A tél az az időszak, amikor a nappalok rövidebbek, az uralmat átveszi a sötétség. Emellett még a hideggel is szembesülnünk kell. Természetes vágyunk, hogy az otthonunkban fény és melegség is legyen. A fűtés elengedhetetlen, ahogy világosságot is igyekszünk teremteni. A gyertyák hangulatot adnak, a fényfüzérek még annál is több fényt adnak.

 

Fényigény

Tevékenységenként eltér a fényigényünk, ugyanakkor a más fénymennyiségre van szükségünk helyiségenként is. Ha csak a hangulat miatt igényeljük a fényt, akkor törekedjünk már arra, hogy a mesterséges fényforrás minél inkább hasonlítson a természeteshez. Azonban, ha precíz műveleteket szeretnénk végezni a konyhában, éles késsel dolgozunk, mindenképp erős, fentről érkező fényre van szükségünk. Egy reggeli kávé elfogyasztásához elégséges a hangulatfény, amely segíti a napra való ráhangolódást. Tehát elegendő halványabb, kevesebb fényt adó megoldás is. A hálószobában is szükség van a nagyobb fényre is, ha olvasni támad kedvünk, de olykor a romantikát megadó, sejtelmes fény is elegendő. A dolgozószoba az a helyiség, ahol a világítással nem fukarkodunk. Az íróasztalról elhagyhatatlan a lámpa.

Tervezés

Arról már volt szó, hogy tevékenységenként és helyiségenként is eltér a fényigényünk. Amikor az otthonunk világítására gondolunk, akkor figyelembe kell venni azt is, hogy nincs mindig szükség nagy világosságra, csupán annyi fényre, hogy az adott helyiségben kellemesen érezzük magunkat. A központi világítás mellett tehát érdemes kisebb, különálló fényforrásokban gondolkodni. A fényfüzérek, a ledszalagok ráadásul nemcsak fényt, de színes fényt is szolgáltatnak, amelyet hangulatunkhoz igazíthatunk. Sejtelmes megvilágosítást kaphatnak az ablakpárkányok, az ablakkeret, a sarok, a bútorok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)