Jump to content

Újévi pénzügyi fogadalom

2021. 01. 04. 19:00

Nemcsak az egészségünkre nézve veszélyes a koronavírus. A járvány következtében sokaknak ingott meg a kereseti lehetősége és kellett újraszervezniük életüket.

A vírus tehát mindenre hatással volt. Akinek nem volt veszélyben a munkahelye, annak napi rutinjában is nagy változások állhattak be, ha otthonról végezte a munkáját. Ugyanakkor alkalmazkodtunk az új helyzethez vásárlásunkban is és a pénzügyekhez való viszonyunk is megváltozott. A pénzügyi tudatosság most létfontosságú. Sokan újévi fogadalomként a fogyást, az életmódváltást, a rendszeres sport beiktatását tervezték, mások pedig azt fogadták meg, hogy az új esztendőben máshogy fognak viszonyulni a pénzügyi terveikhez is. A cél természetesen a megtakarítás, hogy nyugodtabb jövőt biztosíthassunk magunk és családunk számára. Ehhez érdemes néhány szabályt betartani.

Nyomonkövetés

Első és fontos szabályként azt kell betartani, hogy vezetni szükséges a kiadás és a bevétel mozgását. A pénzügyi tudatosságot csak így valósíthatjuk meg. Eleinte macerásnak tűnhet mindent észben tartani és feljegyzetelni, de később teljesen általános mozzanattá válik, hogy feljegyezzük mit vásároltunk. Ebben egy kockás füzet is segítségünkre lehet, de egy ehhez elkészített applikáció is nagy segítségünkre lehet. Az állandó nyilvántartás során kiderül, hogy mi az, amit feleslegesen vásárolunk meg, azaz hol megy el a pénz.

A spórolás tanulása

Nemcsak a vásárlással lehet megtakarítani pénzt, hanem a rezsivel is. Az energiafogyasztás annyira az életünk részévé vált, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle képzelni a mindennapokat. Minden árammal működik, egyes eszközeink pedig állandó áramfelvételt igényelnek. Akkor pedig hogyan lehetne csökkenteni a fogyasztást? Márpedig lehet. A vízfogyasztással, az energiafogyasztással igen is spórolni lehet. Amikor nem szükséges villanyt kapcsolni, hát ne tegyük meg. Használjunk tömegközlekedést, járjunk biciklivel, gyalog. Nemcsak a pénztárcánkra, de a környezetünkre is pozitív hatással lehetünk.

Hasznosíts

Nagy divatja van az újrahasznosításnak. A spórolásnak egy újabb elemét jelenti, ha meglátjuk egy-egy tárgynak a másfajta használhatóságát is. Sőt, ha használtan jutunk hozzá egy-egy tárgyhoz, eszközhöz, azzal is pénzt spórolhatunk meg.

Fejlődj

Nem minden pénzköltés felesleges. Fejlődni mindig és mindenben lehet. Ha van megtakarításunk, de álmaink is, amelyeket megvalósítani szeretnénk, akkor olyanba kezdjünk bele, amely hozzájárul ahhoz, hogy építkezzünk tudásban, valamint azt a jövőben az előnyünkre tudjuk forgatni.

Csináld meg otthon

A legtöbb családra jellemző, hogy az ebédet valahonnan megrendelik, vagyis plusz pénzt adnak ki az étkezésre. Sokkal pénztárcakímélőbb, ha magunk megfőzzük otthon. Ugyan energiát kell abba belefektetni, azonban így tudjuk, hogy mi kerül az asztalra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)