Jump to content

Kicsi konyha nagy lehetőségekkel

2020. 09. 30. 19:00

Az otthon az a hely, ahol a nyugalmat keressük. Nemcsak a személyek jelenléte, de a környezet, a berendezés, a színek is hatnak ránk.

Azt is tudjuk, hogy nem az otthonunk méretétől függ a boldogságunk. A kicsi lakás ugyanúgy lehet otthonos és praktikus akárcsak a nagyobb, azonban tény, hogy a hellyel sokkal inkább játszani szükséges. Vannak azonban olyan lakberendezési praktikák, amellyel helyet lehet spórolni, de szükség esetén praktikus megoldást jelenthet.

Parányi konyhában minden helyre szükség van. Mindegy, hogy az ételt készítjük vagy ott étkezünk, az evésnek szeretjük megadni a módját. Pláne otthon. Minél kisebb azonban egy konyha, annál kevesebb az a hely is, ahol az ételeket elő tudjuk készíteni. A munkafelületre pedig nagy szükségünk van, még az egyszerűbb ételek terén is. Érdemes olyan megoldást választani és kivitelezni, ami egy kicsi konyhában igazán praktikus. Ez lehet egy olyan kihúzható felület, amelyet könnyedén elő tudunk varázsolni, de használat után legalább ilyen könnyen el is tudunk tüntetni. A hangsúly azon van, hogy ezt a plusz felületet könnyű legyen mozgatni, hiszen, ha macerás, akkor valószínűleg inkább a kis helyen megpróbáljuk megoldani az étel elkészítését. Ez lehet egy könnyen felrakható asztallap, amelyet csak fel kell rögzíteni, majd ugyanilyen könnyen le is vehető, és olyan helyre el lehet rakni, ami nincs útban és szem előtt sem. Esetleg egy szekrénybe rejtett plusz asztalka is jól jöhet.

Kicsi konyhában minden pakolásra alkalmas hely jó lehet. Ezek lehetnek a polcok és a szekrények, azonban ezeket máshogy is lehet használni. A szekrény oldalára felszerelt akasztó például alkalmas lehet arra, hogy edényeket, merőkanalakat felakasszunk azokra. A nagyobb edények nem a szekrény belsejét telítik el, hanem plusz helyet biztosítanak a tárolásra. A polcokon számos tárgy elhelyezhető, de nemcsak a lapján, hanem a polcok alja is. Elég egy erősebb mágnest felszerelni és fém tetejű tárolókat megtölteni fűszerekkel. Könnyen mozgatható, helyspórolós megoldás lehet. Ha a polcok, szekrények oldalára akasztókat szerelünk, oda kerülhetnek a napi használatban lévő kávés és teás csészék is.

A kis konyhákban gondot okozhat a tárolás. A szekrények megoldást jelentenek, mert el is rejtik a szem elől a dolgainkat, de tárolják is azokat, azonban a túl sok szekrény összenyomja a teret. Az optikai növelés érdekében a nyitott polcok kiválóan alkalmasak lehetnek, azonban ebben az esetben a tisztaságra és a rendre ügyelni kell.

Nem kis átalakítást igényel, de ha a konyha és a nappali egymás mellett van, valamint ez kivitelezhető, akkor össze lehet nyitni a két helyiséget és egy nagyobbá lehet átalakítani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)