Jump to content

Zöldség és gyümölcs tárolása nyáron

2020. 07. 16. 19:00

Az egészséges életmód tartásához szükséges a megfelelő étrend biztosítása és ebbe beletartozik a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása. De vajon nyáron hol és hogyan érdemes tárolni ezeket az alapanyagokat?

Ha nyár, akkor hőség, és ha meleg, akkor hűsre vágyunk. Automatikusan a hűtőben tárolunk termékeket, de olyat is, aminek csak árt. A szándékunk az, hogy meghosszabbítsuk a zöldségek és gyümölcsök friss állagát, állapotát.

A frissesség megőrzésére a legjobb megoldást a hűtő adhatja. A hideg meggátolja, lelassítja a bomlási folyamatokat, így több nappal meghosszabbíthatjuk frissességüket. Ezt szeretnénk a paradicsommal is, csakhogy az eleve melegebb éghajlatot kedvelő növénynek a hűtő egyáltalán nem tesz jót. Habár azt gondolnánk, ezért talán azonnal a hűtőbe tesszük, vajójában a hűtőben tartott paradicsomok elveszítik az ízüket, színüket és még az állaguk is megváltozik. A szobahőmérséklet a legmegfelelőbb tárolási hely a paradicsomok számára. A már nagyon érett darabokat pedig a spájz vagy a pince hűvösebb részében lehet még napokig tárolni.

A paradicsom és a paprika sokak számára együtt vásárolt és fogyasztott zöldségek, és mivel sokan tudják, hogy a paradicsomot nem érdemes hűtőben tárolni, pontosan így gondolkodnak a paprika esetében is. Habár a két zöldséget sok esetben egyszerre vásároljuk, tárolásuk nem egyet kíván. A paprika igényli a hűtős tárolást, méghozzá megmosatlanul kell hűvösre tenni. Ha zacskóba is tesszük a paprikákat, akkor is biztosítsuk azt, hogy érje levegő.

A burgonya esetében talán nem is gondolkodunk a hűtőben való tárolásra, és helyes is az elgondolás. Nem szabad hűtőben tárolni, mivel a hideg hatására a keményítő cukorrá változik, ha tartósan hidegben van. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha nylonzacskóban is visszük haza, rakjuk ki dobozba, kosárba, hogy szellőzni tudjon. Hűvös helyen érdemes tárolni, és a puhább, penészedésnek indult darabokat távolítsuk el azért, hogy a többit ne tegye tönkre.

A zöldségek után térjünk a gyümölcsökre. Az almát hűvös, szellőző helyen szoktuk tárolni, pedig nagyon is javasolt a hűtőben való elhelyezésük. Hűtőben tartva hosszan biztosíthatjuk a friss és ropogós alma élvezetét.

Kedvelt gyümölcs az alma mellett a banán is. Szeretjük, ha van otthon, de hamar megbarnul, és ebben a formában a legtöbben már nem szívesen fogyasztják. Ennek elkerülése érdekében a banán szárát, ha több banánunk van otthon, akkor egységesen a szárukat tekerjük be műanyag zacskóval vagy fóliával, mert azon keresztül szabadul fel etilén-gáz, amelynek köszönhető a banán érése, túlérése is. Ennyi elegendő ahhoz, hogy hosszabban megőrizhessük a frissességet, így a hűtőben való tárolás szükségtelen. A túl hideg, a túl meleg nem kedvez a banánnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)