Jump to content

Főzés nélküli hűsítő levesek – ez kell most nekünk

2020. 07. 06. 19:00

Hőség van, és a hűsítés minden formája érdekel minket ebben a melegben. A folyadékpótlás, a hűvös helyre húzódás segíthet.

A nagy melegben azonban nemcsak a hűvös helyet keressük, hanem ételeinkben is a könnyed, lehetőség szerint akár hideg ételt fogyasztjuk szívesebben. A hideg gyümölcsleves most közkedvelt étel, azonban annak elkészítéséhez is főzés szükséges. De ki akar főzni a rekkenő hőségben? A válasz egyértelmű, de akkor mit együnk?

A legjobb lenne olyan étel, amelynek elkészítéséhez tényleg nem kéne a tűzhely mellé állni, hanem főzés nélkül elkészíthetnénk azokat, és úgy hűsítenének.

Léteznek ilyen ételek, főleg levesek, amelyek főzés nélkül elkészíthetők, csak hűtést igényelnek és fogyaszthatók is.

A nyári levesek közül sokaknak azonnal a gyümölcsleves jut eszébe, de ezzel az gond, hogy főzést igényel. Vagy a korai, még hűvösebb órákban készítjük el az amúgy nagyon is finom gyümölcsleveseket. Dönthetünk úgy is, hogy a gyümölcslevesünk elkészítését nem a megszokott főzős módon készítjük, hanem hidegen. Ehhez nyers vagy konzervgyümölcsökre van szükség, és a legjobb barátunk ebben az esetben egy jó botmixer lehet. A kívánt gyümölcsöket megtisztítjuk, megpucoljuk, feldaraboljuk és tejjel vagy növényi alapú tejjel keverjük, botmixer segítségével pépesítjük. A gyümölcs lehet friss barack vagy konzerv, lehet fagyasztott erdei gyümölcs mix. Adhatunk a növényi, vagy a rendes tej mellé némi vizet, citromlevet, reszelt citromhéjat, cukrot.

A gyümölcs jelenthet sárgadinnyét is, így ha kedveljük ezt a gyümölcsöt, akkor főzés nélküli sárgadinnyelevest is készíthetünk. Mindezt persze főzés nélkül. Szükséges hozzá egy 1 kg körüli dinnye, 280 gramm görög joghurt, 125 ml narancslé (lehetőleg frissen facsart), 80 gramm méz, pici só. A félbevágott sárgadinnye magjait kaparjuk ki, vágjuk szeletekre és szabaduljunk meg a héjától. Az így kapott gyümölcsöt daraboljuk össze, adjuk hozzá a joghurtot, a sót, a mézet és a narancslevet és már csak turmixolni szükséges. Tároljuk 1-2 órát a hűtőben, ezután pedig fogyasztható is.

A gyümölcsökön túl a zöldségekben is gondolkodhatunk, mint kiváló rostban és vitaminokban gazdag alapanyagok. Az uborkaszezon kezdetével kihasználhatjuk ennek a zöldségnek minden előnyét, és levessé is alakíthatjuk. Az uborka mellé szükség lesz még 4 dl joghurtra, némi fokhagymára, kaporra, sóra, olívaolajra. A megtisztított, héjától megszabadított uborkát nagyobb lyukú sajtreszelőn reszeljük le, adjuk hozzá a joghurtot, a foghagymát, az apróra vágott kaprot és a sót ízlés szerint. A hűtőben történő lehűtés után is fogyaszthatjuk, de azonnal tálalhatjuk, ha jégkockát adagolunk hozzá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)