Jump to content

Hogyan mossunk koronavírus idején?

2020. 04. 13. 19:00

Megnövekedett az otthon töltött idő száma, amely egyfelől kényszerű, de a saját érdekünket is szolgáló. A korona-járvány elleni intézkedésekhez kell alkalmazkodnunk.

Nemcsak azt jelenti, hogy több időt töltünk a családtagjainkkal, hanem az energiafelhasználás is más. Megnövekedett az elektronos eszközök használata, hiszen a munka és a tanulás is otthon zajlik, rendre használatban vannak az eszközök, amelyeket tölteni is szükséges. Otthon főzünk, többet szól a televízió, a rádió, zene szólhat akár tanulás, munka közben. Többet jár a mosógép, mosogatógép, szárítógép.

Otthon kell maradnia mindenkinek, de eljárunk otthonról bevásárolni, hivatalos ügyet intézni, és aki számára nem megoldott a home office munkavégzés, az ugyanúgy bejárhat a munkahelyére.

Felvetődhet a kérdés, hogy ha kimegyünk az utcára, akkor azt az öltözéket azonnal mosni érdemes, amint hazaértünk, mert a koronavírus akár meg is tapadhat azon? Ha pedig ki is mossuk, akkor a hagyományos mosási technika beválhat-e a vírus ellen?

Bevált szokás lehetett eddig, hogy egy-egy darabot több napon át viseltünk. Ha nem volt koszos, csak behajtottuk a szekrénybe, majd következőleg elővettük. Most azonban egészen máshogy gondolkodhatunk.

Amint hazaérünk egy bevásárlásról, öltözzünk át. A levetett ruhát azonnal külön kell tárolni, de még jobb, ha azonnal a mosógépben landol. Ha nem kezdünk bele azonnal a mosásba, a kézmosást nem szabad elhanyagolni. Ha azonban úgy döntünk, hogy összegyűlt annyi mosni való ruha, hogy elindítsuk a gépet, akkor tegyük is meg. Amit ezen túl vagyunk, azonnal érdemes fertőtleníteni a fürdőszobát és természetesen alaposan kezet mosni.

Amennyiben fehér adagot kívánunk mosni, úgy használjunk olyan mosószert, amely oxigénes fehérítővel is ellátott. Legalább 60 fokon és hosszú ideig tartó programot válasszunk ki. A színes ruhák esetében is válasszunk hosszabb programot, magasabb hőfokot. A kimosott ruhák azonnal kerülhetnek a szárítógépbe, de ha az nincs, akkor hagyjuk megszáradni a levegőn, a napon.

Fertőtlenítsük kezeinket, ehhez az alapos, szappanos kézmosás is elegendő.

Koronavírusos időszak nélkül is foglalkoznunk kellett a mosógép higiéniájával, amely annyit tesz, hogy ruhák nélkül, magas hőmérsékleten indítsuk el a mosógépet. Erre most is ugyanúgy szükség van a gép és a saját egészségünk érdekében is.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)