Jump to content

Legyél hasznos, ha már nem tudsz aludni

2020. 03. 23. 19:00

Bármi foglalkoztathat annyira, hogy az agyunkat még akkor is éberen tartja, ha már ideje lenne aludni.

Hányszor, de hányszor találkozhatunk azzal, hogy már túlléptük a szokásos lefekvés idejét, de mégiscsak hánykolódunk az ágyban annak ellenére is, ha fáradtnak érezzük magunkat. Voltak és lesznek is olyan időszakok az életünkben, amikor az izgatottság, a stressz annyira eluralkodik felettünk, hogy mindenhol megmutatkozik.

Akár a munkánkban, akár a magánéletünkben is. Ha pedig nem találunk megoldást, vagy nem érjük el a célunkat, akkor a gondolatok annyira megtölthetik a lelkünket és gondolatainkat is, hogy nehéz másra gondolni. Még éjszaka sem mindig sikerül, akkor sem, ha már szüksége lenne a szervezetünknek a kiadós, pihentető alvásra. A gondolataink annyira kavaroghatnak bennünk, hogy elűzhetik az álmot.

Idegesítő is az, ha alváshoz készülődünk, mégsem tudunk pihenni. A legrosszabb, amit ilyen esetben tehetünk az, ha emiatt idegeskedünk. Bizonyára nem fog segíteni, ha bosszúsak leszünk az álmatlanság miatt. Ehelyett sokkal ügyesebben meghozhatjuk az álmot, vagy legalábbis hatékonyan tölthetjük az ébrenlétet.

Mindig arról panaszkodik mindenki, hogy semmire sincs idő, és valóban vannak dolgok, amelyeket tologatunk magunk előtt. Az ilyen álmatlan időszakban el lehet olyan feladatokat végezni, amelyek már gyötrően a nyakunkon ülnek, nem járnak hangoskodással, így a családot sem ébresztjük fel. Papírmunka, csekkek rendezése, heti, napi terv, bármilyen jegyzet készítése hasznos lehet.

Belekezdhetünk naplóírásba is. Nem muszáj kötelezőszerűen naplót vezetni, mert az sokakat megrémiszt, hogy napi bejegyzést készítsen. De jó, ha van kéznél egy jegyzetfüzet és a gondolatainkat feljegyezhetjük. Születhetnek így versek, vicces vagy szomorú történetek, közben a lélek gyógyul, a feszültség elillan.

Készítsük ki a másnapi öltözékünket. És hogy felkészültek legyünk, nézzük meg azt is, hogy milyen idő várható következő nap. A család többi tagja részére is meg lehet ezt tenni. Amelyik darab vasalást is igényel, az is elvégezhető, így nem kell azt reggelre halasztani. A vasalás ráadásul csendes munkafolyamat.

Azért, mert nem tudunk aludni, még nem feltétlenül szeretnénk túl nagy feladatokat végrehajtani. Inkább az alvásra vágyunk, de ha azt mégsem sikerül kivitelezni, akkor olvassunk. Sokak számára az egyik legjobb álomhozó. Megoldást jelenthetnek az e-könyvek is. Az olvasáshoz mindenképp szükség van fényre, de ha még ezt is kerülni szeretnénk, akkor a hangoskönyvek hallgatásához még fényre sincs szükség. Ahogy a légzéshez sem. A légzésre való tudatos odafigyelés lenyugtathatja az elmét és a testet is. Meditálni, relaxálni a nem jól alvós időszakban javallott. Lefekvés előtt pedig gyógyteát, illóolajat is fel lehet használni a jobb alvás reményében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)