Jump to content

Penészmentes újév

2020. 01. 02. 19:00

Kint mínuszok, bent jó meleg. Így végződött 2019, hideg napokkal zártuk az óévet és még hidegebbet hozott az újév. Így van ez rendjén, télen, de a penész gondot okozhat.

Nemcsak esztétikailag ronthatja otthonunk szépségét, de a levegőben érződő nyirkosság szaga is zavaró, a penész pedig az egészségre is káros lehet. Kétségbeesett küzdelmet vívhatunk a penész kiirtása miatt. Néhány tippel tudunk szolgálni, hogy hatékonyan megszabadulj a kellemetlenkedőktől.

Az nem kérdés, hogy a penész azért jelenik meg a lakásban, mert a páratartalom megemelkedik, és a fűtés általi meleg pedig csak segít a penész megjelenését. Azon túl, hogy nem szép látvány a penészes fal, még egészségügyi károkat is okozhat.

Tél van és a reggelek igencsak csípősek, de még ennek ellenére sem szabad elhanyagolni a szellőztetést. Sőt, ezt a mozzanatot naponta többször is meg kell ejteni. Így elkerülhetjük a pára lecsapódását. A jól kifűtött lakásban kisebb az esély arra, hogy a penész megjelenjen. Ha mégis feltűnik, akkor az azt jutatja, hogy túl sok a pára az otthonunkban. A szellőztetésen és a fűtésen kívül akár ventilátort is használni lehet annak érdekében, hogy a levegőt megmozgassuk, valamint a párát is felszárítsuk.

Bármilyen furán hangzik, de a klímaberendezést nemcsak a nagy hőség ellen vethetjük be. A levegő megmozgatására és szárítására a légkondicionáló is megfelel.

A megjelent penészfoltra nemcsak a boltban kapható erős szagú szereket lehet használni. Jól alkalmazható a teljesen természetes és (akár) otthon is megtalálható anyagok, úgymint ecet, citromolaj, citromfűolaj, szegfőszegolaj. Egy használaton kívüli fújós fejű flakonba ezekből az összetevőkből víz segítségével készítsünk elegyet. Az olajokból csak 3-3 csepp szükséges, 4 deciliter az ecetből és 1 deciliter a vízből.

A kellemetlen penész megjelenésével nemcsak a falfelület lehet csúnya, hanem minden, ami a falhoz hozzáér. Amikor megjelenik a penész, akkor a bútorokat el kell távolítani a fal közvetlen közeléből, hogy amikor a napi 2-3-szori szellőztetést biztosítjuk, akkor átjárja a friss levegő.

A lakásban történő teregetés sokak számára kényszerű dolog. Egy szárítógép segíthet. Habár beruházást igényel, valamint az áramfogyasztással is számolni kell, de elkerülhető a kellemetlen penész megjelenése. A konyhában található páraelszívó a nevében is jelzi, hogy elszívja a felesleges páratartalmat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)