Jump to content

Karácsony újratöltve

2019. 12. 03. 19:00

Decembert írunk, és már túl vagyunk az első adventi gyertya meggyújtásán is. Megkezdődött a karácsonyi ráhangolódás és készülődés. Minden téren.

Sokan a karácsonyfa kiválasztását, megvásárlását hagyják az utolsó pillanatra, hiszen a fenyő állítása karácsonyhoz fűződik. Az előtte való napok a készülődésé: ajándékok csomagolása, a karácsonyfa helyének elkészítése, a díszek megkeresése, az otthonunk ünnepélyesebbé tétele különböző dekorációs elemekkel.

A karácsonyfa nélkülözhetetlen eleme a legmeghittebb ünnepünknek. A legtöbben imádjuk a fenyő illatát, és csakis az élő fenyő jöhet szóba. A tő nélküli fenyő azonban nemcsak hamar hullajtja a levelét, de lényegében életét kioltott növény. A töves fenyővel csak a gond van, hová ültessük majd ki, és talán meg sem marad. E két indok miatt többen választják praktikusság és kényelem miatt a műfenyőt. Csakhogy a műfenyő nemcsak a nevében mű, hanem azt az érzést is adja vissza, így sokan viszolyognak ettől az ötlettől.

Nos, ha az élő fenyős karácsonyhoz nem ragaszkodsz annyira, azonban mindenképp elveted a műfenyős megoldást, akkor érdemes olyat kigondolni, vagy keresni, amely a kettő közötti, ám mégis az otthon díszévé válhat.

A legtöbb háznál megtalálható egy létra. A fa az igazi, de a fémlétrával is lehet mit kezdeni, mondjuk karácsonyfaként kidíszíteni. Az égősor nagyon jól felhasználható az ilyen „karácsonyfán”, és a létra fokai közé kifeszített damilokra fellógatott díszek, a legfelső fokra felhelyezett csúcsdísz ugyanúgy karácsonyi hangulatot kelthet. A fenyő illatával ugyan nem számolhatsz, de mindenképp egyedi karácsonynak nézhetsz elébe, ha a létrás verziót valósítod meg.

Ha könyvrajongó vagy, és otthon nagyon sok az olvasnivaló a polcokon, akkor újra is értelmezheted azokat. Vedd le a polcról az összest és a könyvekből építs „karácsonyfát”. Nemcsak extravagáns és vagány lesz az otthonod, de felfedezheted újra a talán már elfeledett könyveidet, a polcaid kis időre fellélegezhetne, letakaríthatod, így karácsony után tiszta helyökre kerülhetnek vissza a könyveid.

Amennyiben ennél sokkal kreatívabb vagy, és szeretnéd a természetet is bevinni az otthonodba, valamint nem ijedsz meg némi barkácsolástól sem, akkor készíthetsz faágakból „fenyőfát”. Egy léc legyen az alap, amelyet függőlegesen belefaragsz a talpba és ehhez illeszd hozzá a lecsupaszított, megtisztított faágakat. Alul legyenek természetesen a hosszabbak, erősebbek, és felfelé egyre kisebb ágak kerüljenek. Ez a megoldás arra is jó, hogy bárhogyan lehet dekorálni az ágakat, hiszen azokra könnyű felakasztani a díszeket, rácsavarni az izzósort.

A fánál és a minimalista karácsonynál maradva megoldást adhat az a „fenyő”, amelyhez három lécre van szükség. A háromszögbe összecsavarozott lécek meg is adják a vázat. A szárak közé kifeszített damil vagy zsineg pedig a dekorációt teszi lehetővé. Ez aztán nincs túllihegve, az biztos, mégis mutatós lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)