Jump to content

Hogyan tartsuk bent a meleget

2019. 10. 16. 19:00

Egyre több kéményen ereszkedik ki a füst. Az őszi esték már csípősek lehetnek, és ha nem akarunk az otthonunkban fázni, akkor bizony a fűtünk.

A fűtési időszak hivatalosan is elkezdődött. Élvezhetjük otthonunkban a meleget, de ez azzal is jár, hogy kiadással is jár. Aki fával, más tüzelővel fűt, annak már a fűtési szezon beállta előtt be kellett szerezni a tüzelőt. A gázzal fűtőknek kevesebb teendőjük volt, de ha spórolni szeretnénk, valamint azt akarjuk, hogy a meleg ne szökjön ki a házból, néhány lépést meg kell tenni.

Amikor odakint hűvösebb van, akkor igényünk van, hogy lakásunkban kellemes meleg legyen. Hajlamosak vagyunk túlfűteni otthonunkat, és van, aki a végletekig megpróbálja kihúzni a fűtési szezont. Akkor fűti be otthonát, ha már nagyon muszáj. Ez ugyan spórolós, de fázós megoldás, és a háznak sem tesz jót a fűtetlenség.

Van néhány alapszabály, amelyet minden háztartásban érdemes lenne érvényesíteni azért, hogy a fűtés hatékonyabb legyen. Semmiképp nem megoldás az, hogy az éjszaka befűtött helyiségekből nem engedjük ki a meleget. Az áporodott, elhasznált levegő lehet, hogy melegebb, a friss, beengedett oxigéndús levegőnél, de nem egészségesebb. Akármilyen hideg van odakint, a néhány perces szellőztetés szükséges. Napközben ugyan kellemes lehet a levegő, a nap is kisüthet, de az ablakokat akkor se hagyjuk bukóra sem egész napra. Ha nincs odakint kellemes idő, akkor bizony a falak lehűlnek napközben, és az esti időszakban duplán kell dolgozni a fűtési rendszernek azért, hogy a falakat és a levegőt is felmelegítse.

Nagy melegben aludni nem a legjobb. Éjszakára elég csökkentett üzemmódban mennie a fűtésnek. A 18-20 fokos éjszakai hőmérséklet tökéletes alváshoz, így spórolni is lehetséges. Ez érvényes arra az időszakra is, amikor senki sem tartózkodik otthon.

A redőny, a sötétítő függöny szigetelheti az ablakokat, ezért délutánonként, amikor már kezd sötétedni, akkor le lehet ereszteni a redőnyt, el lehet húzni a függönyt. Napközben azonban be kell engedni a fényt és a napsütést is. Azért, mert ősz van, még süthet a nap. Habár az ereje már nem olyan, mint nyáron, mégis kellemesre felmelegítheti a benti levegőt fűtés nélkül.

A használaton kívüli helyiségekben még alacsonyabb hőfok is lehet.

Használj a földön vastagabb szőnyegeket, amelyek melegebb hőérzetet adnak. Az ablakok szigetelését is érdemes megnézni. Főleg a régi nyílászárókat érdemes hőszigetelő szalaggal ellátni, hogy kizárjuk otthonunkból a hideget.

Jöhetnek a bekuckózós, teázós, filmnézős, olvasós, gyertyagyújtogatós időszak, amelyeknek ugyanúgy megvan a maga varázsa és lehet élvezni, szeretni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)