Jump to content

Őszi kültéri és beltéri tökös megoldások

2019. 09. 27. 19:00

A Halloween nem a magyar hagyományok közé tartozó, de az onnan vett alapanyagok, ötletek még az otthonunkon kívül és belül is kiváló dekorációs megoldásokat adhatnak. Főszerepbe kerül a tök.

Aki a külföldről átvett hagyományokkal nem tud azonosulni, talán a tökös megoldásokkal mégiscsak. Halloween ide vagy oda, a tök nemcsak a konyhában jól felhasználható alapanyag, hanem dekorációs elemként is szolgálhat.

A zöldségesnél, a piacon, de még a nagyobb üzletekben is megtalálhatjuk a kisebb, nagyobb narancssárgán virító tököket. Sokan be is gyűjtenek egy vagy több darabot, hogy az otthonukat kicsit vidámabbá, színesebbé, kreatívabbá tegyék.

A tökfaragás az egyik hatásos és mondhatni, hagyományos módja a feldolgozásnak. Az egész család kedvére faraghatja a zöldséget és a belsejétől megszabadított tökbe egy pislákoló mécsessel igazán látványos külső vagy beltéri dekorációs elemmé tehető.

A faragás mellett vagy akár ahelyett is jó kis mókát és elfoglaltságot adhat, ha a tök héját befestjük. A festék lehet ecsettel felvitt, vagy spray formájú. Felfesthetsz csillagos égboltot, geometrikus mintákat, és minél többféle színű, mintájú tököt készítetek, annál jobb az esztétikai élmény. Ez pedig különösen érvényesülhet akkor, ha különböző méretű tökökkel dolgoztok.

Ha ennél jóval kevesebb idő- és energiaráfordítással szeretnétek mutatós dekorációt az otthonotokban, akkor elég, ha csipkeanyaggal vonjátok be a tök külsejét. Egy, már használaton kívüli mintás neccharisnya is megteszi.

Amennyiben éppen az a lényege, hogy a tök, mint dekoráció egyben közös elfoglaltságot is jelentsen, akkor beszéljétek meg, hogy ki mivel szeretne dolgozni. A strasszkövekkel kirakott változat is lehet nagyon mutatós, csillogós. Rögtönözhettek is, de előre felrajzolhatjátok a tökre a mintát, és annak mentén kerülhet fel a strasszkő.

Megint csak csillogást biztosít, ha csillámporral szórjuk be a tököt. Annyi a teendő, hogy ragasztószalaggal le kell fedni azt a részt, amelyet nem szeretnénk, hogy a csillámpor érjen. Ragasztóval, vagy ragasztó spray-yel kenjétek be a tök felületét és mehet a csillámpor.

Nem muszáj belemerülni a vásárlásba, ha van otthon sok rajzszeg, gomb, cipzár. Nézzetek körül otthon, hogy mivel tudnátok kidekorálni. Lehet az egy farsangi maszk, egy háló, gyerekektől kölcsönvett műanyag pók, légy.

Ha nem ijesztő dekorációként akarjátok felhasználni a tököt, hanem tovább szeretnétek színesíteni az otthonotokat, akkor kaparjátok ki a belét és ültessetek bele virágot. Kiváló kültéri vagy beltéri virágtartóvá válhat a tök.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)