Jump to content

Végre ősz, indulhat a kerti munka

2019. 09. 23. 19:00

Az ősz lehet csodálatos. Mind színeiben, mind időjárásában még adhat olyan napokat, amikor rá tudunk csodálkozni a természet szépségeire.

Reggelente csípős hidegre ébredünk, legalábbis ez az általános, és igazán őszies időjárás, azonban délutánra már kellemes, akár nyáriassá is válhat a levegő hőmérséklete. Már nincs az a tikkasztó hőség, de a kerttulajdonosok munkája ilyenkor megszaporodhat.

Talán nem is érezzük nyűgnek a kerti tevékenykedést akkor, ha a nap még melegíti a hátunkat és egyszerre teremt jó kedvet és hasznossá is válunk.

Az ősz a kerttel rendelkezők számára többféle munkát tartogat, és nemcsak a lehullott avar összeseprése az. Ahhoz, hogy tavasszal szép, erőtől duzzadó növények fejlődjenek a kertünkben, tenni is kell.

A nyáron nemcsak sokat kellett füvet nyírni, de azon többet mozogtunk a szabadtéri programok miatt, és mostanra az a szép zöld gyep nem biztos, hogy a legszebb formáját mutatja. Nem foghatjuk csak arra, hogy itt az ősz. A kerti partik, főzések, sátorozás, medencézés, kerti játékok mind a füvön történhettek nyáron, így nem is csoda, hogy ennek nyoma van. A gyep szellőztetését mindenképp el kell végezni ahhoz, hogy tavasszal egybefüggő és szép zöldet kapjunk. Az avar összegyűjtése is ezt szolgálja, de ha vasvillával érdemes „felszántani” így a felületet. A szellőztetés után érdemes gyeptrágyával is kényeztetni a füves felületet.

A konyhakerti növények adta alapanyagokat szerettük elfogyasztani, és ha jövőre is szeretnénk, akkor a talaj tápanyagtartalmát is biztosítanunk kell. A komposztáló tartalmát most lehet igazán hasznosítani. A komposztáló tartalmáért nemcsak a kifosztott talaj áhítozik, hanem néhány, a növényekre ártalmas kártevő is. Ennek elkerülése érdekében érdemes a komposztált anyagot átnézni, akár átszitálni.

A benti növényeink átültetése is most történhet meg, tehát az őszi munkák nemcsak kint folyhatnak, hanem bent is. A kertben található cserjék, fák is új helyet kaphatnak. Ez az az időszak, amikor nyugalmi állapotban vannak, így ha másik helyet szeretnénk egy fának, bokornak, cserjének, akkor most érdemes megtenni. A fák, bokrok tövén lévő talajt is fel lehet lazítani, és a hidegtől védelmet biztosító kéreg.

A virágos kert mára már veszített fényéből. Az ágyásokat ősszel kell felásni, amely azért szükséges, hogy a talaj megmozgatásával a gyomoktól megszabadulhassunk, így a föld minősége sokkal jobbá válik, és hatékonyabban meg tudja tartani a nedvességet.

Az egynyári virágok mellett évelők is díszíthetik a kertünket. Azokat most úgy érdemes szétültetni, hogy tövüknél szétválasztjuk, és elültetjük. Sokkal nagyobb esély lesz arra, hogy a több, kisebb darabra szétszedett növény életben maradjon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)