Jump to content

Életmódváltás: vidékről nagyvárosba vagy fordítva

2019. 09. 12. 19:00

Egy költözés mindig nagy felbolydulást jelent az életünkben. Ehhez nem tud az ember hozzászokni, még akkor sem, ha ez többször előfordul. Van, hogy kényszerű, máskor pedig választott a költözés.

Aki nagyvárosban él, elképzelhető, hogy egyre inkább vágyni fog a nyugodt életre. A nyugodtságot jelentheti a nagyobb zöld terület, a tömegnyomor nélkülözése, a tisztább levegő, a saját kert. A nagyvárosban is sokan tartanak kedvencet, de nincs annál jobb, amikor a kutyánk a saját kertünkben futkározhat, és nem kell naponta minimum kétszer sétára vinni. Aki azonban mindig városban élt, annak lehet, hogy a vidéki élet mindig csak egy ábránd fog maradni. Dönthet azonban úgy is, hogy tényleg belevág az életmódváltás drasztikus lépésébe, és új otthont keres magának, méghozzá vidéken.

A vidéki élet nemcsak a friss levegőt, nagyobb teret jelenti az odaköltözők számára, de talán nyugodtabb környezetet is. Olyannyira, hogy az az állandó nyüzsgéshez szokott embernek talán túlzott is. Ebből a szempontból lehet, hogy csalódás éri az embert. A köztes megoldást jelentheti az, ha a nagyváros vonzáskörzetéhez tartozó területen, városban keres magának új otthont. Ez is ingázással jár, de mégsem érzi magát annyira elszakítva a városi nyüzsgéstől, a több programlehetőségtől, a társas kapcsolatok alakításán át. A gyerekek iskolába és a munkahelyre való beérkezés ugyan macerásabb lehet, de megoldható. Annak érdekében sok család vállalja ezt a körülményességet, hogy megtapasztalják a vidéki nyugalmat, de ne szakadjanak ki a városias légkörből sem.

Ennél drasztikusabb az a lehetőség, amikor annyira megunja valaki a nagyvárosi életformát, hogy minden átmenet nélkül egy vidéki kis településen keres magának otthon. Egyre többen választják azonban ezt a megoldást a nyugodt és az egészségesebb élet reményében. A természet közelsége, a saját kert lehetősége a nagyvárosi életmódban is benne rejlik, de az mégsem hasonlítható össze egy nyugodt település miliőjével. A saját gazdálkodás eszménye a valóságban nem biztos, hogy olyan idillikus, mint ahogy elképzeltük, de mindenképp örömet jelenthet a saját termés leszüretelése, a saját állat tartása.

Hasonlóan nagy és meredek váltás az is, ha vidékről költözik fel valaki a nagyvárosba. Általában a jobb élet reményében teszik ezt. Sokakat a tanulmányaik és a munkahelyválasztás csalogat vidékről a fővárosba vagy más nagyvárosba. Elképesztő változást tapasztalhat életében, életmódjában is az, aki belecsöppen a nyüzsgésbe.

Az életünk tele van stresszel. Nemcsak a munkahelyen találjuk meg a feszültségforrást, hanem bárhol, így ez szinte elkerülhetetlen. A nagyváros sokféle programlehetőséget kínál, sokat ezek közül ingyen. A természetet is megtalálhatjuk a parkokban, a fás részeken, még csak ezt sem feltétlenül kell mellőznünk. Annyi biztos, hogy a nyüzsgés megszokott része ennek az életformának.

Mindkét megoldás lehet nagyon eredményes és lehet nagyon jó választás, de megvannak az előnyei és a hátrányai is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)