Jump to content

Csináld magad a szobafestést!

2019. 08. 22. 19:00

A nyár a nyaralás ideje, de ha az új helyek felfedezése és a pihenés mellett az otthonunk rendezését, felújítását is betervezzük. Leginkább ezeket a munkálatokat is nyárra időzítjük.

A nyári szabadságolás ideje alatt tudjuk beiktatni az akár hetekig tartó munkálatokat. Aki megteheti, szakemberre bízzák a nagyobb munkálatokat, és van, aki még a takarításra is felfogad segítséget. Nagyon sokan azonban saját maguk végzik el a lakásfestést, és akár más munkákat is, mert azon túl, hogy pénzt spórolnak meg, a kreativitásukat is felhasználhatják.

A lakásfelújítás, átépítésre kétségtelenül a nyár a legalkalmasabb, mert bármilyen festés után minden gyorsabban szárad.

Aki érez magában annyi bátorságot, merészséget és kreatív energiát magában, nekiállhat saját otthonának szépítéséhez.

Korábban mésszel végezték a ház kifestését, és hengerminta szolgáltatta azt, hogy színben és mintában is mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Ma még egyszerűbb lehet a falfestés, hiszen a festékboltok olyan színskálával várják a lakásfelújítókat, de akár az egyedi színkeverés is lehetséges.

A falfestés során gondolkodhatunk az egységes színekben. Minden helyiség kaphat egy általunk tetsző árnyalatot, és a mennyezet lehet ennek a színnek egy halványabb árnyalata. Gondolkodhatunk abban is, hogy a szemben lévő falfelületek más színt kapnak, így játszhatunk a terekkel.

A bordűr, álmennyezet, hungarocell díszcsíkok is feldobhatják az otthonunkat. Miért ne gondolkodhatnál csillogásban is. A csillogó falfelület nagyon domináns és szemkápráztató, amely magára vonja a figyelmet, ezért azzal csínján érdemes bánni. Ezt úgy érhetjük el, hogy a kiválasztott festékszínhez hobbiboltban beszerethető csillámport keverünk. Ha már a csillogást választjuk, akkor olyan felületet válasszunk a glitteres részhez, amelyet éri a természetes fény, hiszen így érvényesül a csillogás.

Egy nagyon egyszerű, mégis hatékony megoldást jelenthet, ha a már felvitt falfestéket itt-ott újságpapírral itatjuk fel. Ebben az esetben két összeillő színnel dolgozz. A második réteget adja a másik szín. Ahol az újságpapírral jártunk, ott olyan hatást érhetünk el, mintha kicsit megkopott volna. Aki kedveli otthonában az ódonabb hatást, kis költségvetéssel megteheti.

Ugyancsak egyszerű és kiváló hatást érhetünk el akkor, ha festék- vagy hobbiboltban vásárolunk falra ragasztható fotótapétát, különböző figurákat. Bármilyen szoba színessé, hangulatossá tehető.

Ugyanúgy feldobható az egyszínű falfelületre felragasztott tapétacsík. Nem kell az egész falban gondolkodni, elég csak egy csík és mégis nagyszerű hatást érhetünk el.

Kétségtelenül több munkába kerül, de sokat spórolhatunk meg, ráadásul az elvégzett munka értéke sokkal nagyobb lesz, mert mi magunk csináltuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)