Jump to content

Mindenki így kezdi, csak van, aki így is marad

2019. 08. 09. 19:00

Mindig is fontos volt a táplálkozás az emberiség életében, hiszen túlélésünk kulcsa volt régen és ma is. Az evés mellett természetesen az ételek elkészítésére is mindig nagy figyelmet fordítottunk.

Most pedig abban a világban élünk, hogy egymást érik a főzős, gasztro műsorok. Főzni kezdett a világ, amely eddig is igaz lehetett, csak nem kapott ekkora figyelmet, mert a háziasszonyok és a hivatásukként választott szakácsok megtették ezt csendben. Ma pedig már a sztárok is megmutatják, hogy mit tudnak. Sőt sok hobbi szakács is feltűnik az interneten és ötleteket, tanácsokat oszt meg a főzés tudományával kapcsolatosan.

Van, akit a konyha világa elvarázsol, magával ragad, és nemcsak enni, de az ételek elkészítésében kísérletezni is szeret. Míg sokan ezt maguk csendességében teszik meg, addig mások nyilvánosságot is kapnak.

Konyhatündérnek nem születünk, hanem azzá válhatunk. Még a legnagyobb szakácsok is az alapokról indultak, ebben biztos lehet mindenki. Emlékszem, gyermekként mindig anyukám mellett voltam a konyhában, és míg készült, sült, főtt az étel, addig mi jókat beszélgettünk. Nem aktív résztvevője voltam a konyhai történéseknek, csupán passzív, megfigyelője. Mégis, amikor egyedül kellett a tűzhely elé állnom, tudtam mindent, hogy mi után mi következik. A sokszor látott folyamatokat immáron a gyakorlatba is át tudtam ültetni. Még ez sem volt garancia arra, hogy amit elkészítettem, az olyan finom, állagában és esztétikumában is olyan gusztusos legyen, mint amit az anyukám és a nagymamám készített. Sőt, a gyakorlatban számos balfogást elkövetünk, mire gyakorlatiasan, rutinosan érezzük magunkat a konyhában.

Az ételek elkészítése igazából már az alapanyagok beszerzésével megkezdődik. Kezdő szakácsként pedig könnyen beleeshetünk annak csapdájába, hogy többféle alapanyagot megvásárolunk annak ellenére, hogy nem használjuk fel. A gyakorlat hiánya azonban azt is eredményezheti, hogy a nyakunkon maradnak termékek, és ha nem okoskodunk valamit ki, akkor ránk romolhatnak.

Ma már könnyű bármit elkészíteni, mert az internet ontja magából a jobbnál jobb recepteket, amelyek tartalmaznak minden hozzávalót és lépésről lépésre leírják, hogyan kell az ételeket elkészíteni. A hülyének is menne. Nem véletlenül írják meg azt is, hogy milyen lángon, mekkora hőfokon érdemes elkészíteni az ételeket, mert ami odaéghet, az bizony oda is fog égni. Ez alaptörvény, amelyet még a legjobb szakácsok is tudnak, és a rutin mellett is tapasztalhatnak.

Elképzelhető, hogy hatalmas hévvel vetjük magunkat bele a főzésbe, de minden igyekezet ellenére nem olyan ételt kapunk végeredményül, amilyet szeretnénk. A csukott szemmel evés ugyanolyan élvezetet jelenthet akkor is, ha esztétikailag némi kihívásokkal rendelkezik az elkészített étel. Efelett még szemet tudunk hunyni, de sokkal nagyobb csalódás az, amikor sem a külalak, sem pedig az ízek nem azok, amelyre vágyunk. A szakácsok rémálma, ha nem sikerül az étel, és ha megoldást is jelent, hogy egy hívással ételt tudunk rendelni, a lelkünkön mégis csak nagy seb keletkezik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)