Jump to content

Zöld gondoskodás a nyaralás ideje alatt

2019. 07. 22. 19:00

Nemcsak a házi kedvencekről kell felelősen gondoskodni, hanem a növényekről is. Sokak élnek tömblakásokban és a zöld oázist a szobanövények biztosítják, de a nyaralás ideje alatt is gondoskodni kell róluk.

Jóval kevesebb törődést igényelnek a cserepeikben látszólag mozdulatlanul lévő növényeink, de jól tudjuk, hogy a gondoskodást új levelekkel, virágokkal, sarjakkal hálálják meg. Egy rövidebb távollét alatt nem is muszáj rendkívüli gondoskodást biztosítani, de ha egy vagy közel két hétre megyünk el otthonunkból, akkor vagy biztosítjuk az életben maradás feltételeit, vagy pedig megkérünk valakit, hogy segítsen be a növények ápolásában.

A kaktuszok észre sem fogják venni, ha elmegyünk otthonról, hiszen kimondottan jó szárazságtűrő növények, ez közismert. Elutazás előtt azért érdemes megöntözni a kaktuszainkat is, így a hátralévő több napot bizonyára minden gond nélkül átvészelik. Talán a kaktuszaink miatt kell a legkevésbé aggódni. Nagyobb figyelmet érdemelnek a napi locsolást igénylő, állandó napfényt kapó erkélyen lévő növényeink. Ha több napos utazást tervezünk, vagy meg kell kérni rokont, barátot, szomszédot, hogy legalább kétnaponta gondoskodjon az állandó napfénynek kitett növények locsolásáról, vagy pedig olyan átmeneti helyre kell bevinni a növényeket a nyaralás idejére, ahol a napfény éri azokat, de a kiszáradástól megóvhatók.

Egy vagy két hetes távollét nem okoz gondot a növények számára, ha megfelelően hagyjuk őket magukra. Ez azt jelenti, hogy gondoskodni kell a vízellátásról. A legjobb megoldás az, ha a szobanövényeinket cserepestől együtt egy olyan edénybe helyezünk, amelyet tele lehet önteni vízzel, így folyamatos lehet a vízfelvétel a virágok számára. Természetesen nem mindegyik növényfajtának tesz ez jót, úgyhogy érdemes utánanézni, hogy melyik növény kedveli a szárazságot, azok ugyanis vízutánpótlás nélkül is ki fogják bírni az akár két hetes távollétet is.

A nedvességtartalom tartósságát megőrizheti az a megoldás, ha a tőzegréteget helyezünk el a virágföld tetejére és a cserép környékére is. Ha ezen keresztül locsoljuk meg a növényeinket, akkor a tőzeg magába szívja a vizet és csak óvatosan párolog el a nedvesség.

A nagy vízigényű növények esetében, még az utazást megelőző időben érdemes a vízellátást úgy biztosítani, hogy egy nagyobb edénybe vizet eresztünk, cserepestől belehelyezzük a növényt, és hagyjuk, hogy a virágföld és a növény is felszívja a nedvességet. Hagyjuk így néhány órán keresztül, majd miután kivettük a cserepet a vízből, a virágföldet fóliázzuk le, amely segíti, hogy minél tovább tartson a nedvesség.

A legtöbb növényünk kedveli a napfényt, de mivel a redőnyök, árnyékolók hatását távollétünkben nem tudjuk módosítani, így mégiscsak az a jó megoldás, ha lesötételünk otthonunkban. Így is hozzájutnak valamennyi fénymennyiséghez, de ezáltal is megóvjuk szobanövényeinket a túlzott naptól, és a föld nedvességtartalma is sokkal inkább tartható marad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)