Jump to content

Mentesen tiszta és illatos otthon

2019. 07. 19. 19:00

Ami nem öl meg, az megerősít. Tartja a mondást, de ha pesszimistábban nézzük: ami nem öl meg, az lassan mérgez. Márpedig az a világ, amelyben most élünk, ezt is teheti velünk.

Nézz végig a háztartásodon! Számold össze, hogy első látásra mennyi olyan termék van otthon, amely vegyszert tartalmaz? A WC-ben ott van a minden lehúzáskor magából vegyszert árasztó fertőtlenítő és illatosító? Netalán a szagok elűzése érdekében illatósító spray-t használsz? Mi van a fürdőszobában? És a konyhában? Milyen termékeket használsz a személyes higiéniád érdekében?

Azt saját szemünkkel érzékelhetjük, hogy hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk, elönt minket nemcsak a műanyag, hanem minden más is. Nincs a Föld felkészülve erre az áradatra. Nem véletlenül találnak ki olyan akciókat, amelyek talán a világot is megmozgatják. Ilyen volt a szemétszedés, amelyről az előtte és utána készült fotók jól illusztrálták a környezet változását. Júliusban műanyagmentes hónapra hívták fel az emberiség figyelmét, és egyre inkább kezdünk arra odafigyelni, hogy tenni kell valamit. Ha a bolygónk bajban van, akkor mi is. Emiatt jobban igyekszünk természetes megoldásokat keresni és találni mindenre. A háztartás vezetésében is fontos szerepet kapnak a környezetkímélő megoldások bevezetése. A szelektív hulladékgyűjtés, a műanyag szatyrok mellőzése, a természetes anyagokkal való mosás, fürdés, illatosítás nem megvalósíthatatlan.

A közösségi oldalakon terjed egy mondat.  Csak néhány szó egymás mellé helyezve, de olyan jelentéstartalommal bír, amely sokat jelentene: “Ezt az egy szemetet felveszem, mondta 7 milliárd ember, és tisztaság lett a világban.”

A környezettudatosság tehát akkor is nagyon sokat jelent, ha csak mi magunk kezdünk bele. Éppen emiatt az otthonunk tisztántartására olyan természetes anyagok is megfelelnek, amelyek akár a konyhában, az otthonunkban is előfordulnak, de nem tisztítószerként használtuk eddig. Az ecet kiváló fertőtlenítő, oldószer, és szódabikarbónával keverve nagyon soka helyen természetes, mégis nagyon hatékony súrolószert kapunk. Bárhol használhatjuk.

Szeretnénk, ha az otthonunk kellemes illatú legyen, hogy amikor idegenek, vagy mi magunk lépünk be az ajtón, ne csavarja az orrunkat átható szag. Ennek érdekében számos illatosításra szolgáló szer és eszköz áll rendelkezésünkre. Ezeknek az illatoknak megvan az ára. nemcsak a környezetre hat károsan, hanem a levegőbe kerülő illatanyagok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek allergizálhatnak. Nem értjük, hogy miért viszket a szemünk, tüsszögünk, miért jelennek meg a bőrünkön apró, viszkető foltocskák. Az illatos otthonhoz nemcsak a boltban megvásárolható termékek járulhatnak hozzá. Ahhoz elég a megfelelő szellőzés biztosítása és a természetből vett illatozó anyagok, úgymint citromfű, menta, levendula. A szárított növények, az azokból készült illóolajok használata javasoltabb.

A légy, a szúnyog, a kullancs a szabadban töltött idő elrontói lehetnek, ezért védekezünk ellenük, leginkább aeroszolok formájában. Ami ezekre a kellemetlenkedőkre ártalmas, az nekünk sem vitamin. Ehhez is fel lehet használni természetes rovarűzőket, csapdákat.

Odafigyelek a vegyszermentes háztartásra. Így tett másik hétmilliárd ember, és a Föld megmenekült.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)