Jump to content

A meleg és az alvás összeférhet

2019. 07. 15. 19:00

A minőségi pihenésre mindenképp szükségünk van, minden nap. A stressz nincs jó hatással az alvásunkra, de a még este tapasztalható meleg is megnehezíti a nyugodt éjszakákat.

Márpedig a testünknek regenerálódnia szükséges. Különösen akkor, ha igénybe vagyunk véve fizikailag és/vagy szellemileg. Nyár ide vagy oda, a munkahelyünkön produkálnunk kell, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy kánikula idején hogyan pihenünk.

A nagy meleg sokakat kikészít, és nemcsak a napközben tapasztalt melegre kell gondolni, hanem az éjszakaira is. Amikor már nem lenne más dolgunk, mint fáradt testünket és agyunkat megpihentessük, bizony a meleg tovább nehezítheti a pihenésre szánt időt.

Nem mindegyik otthon van felszerelve klímaberendezéssel, amelynek anyagi és elvi oka is lehet, de ha a természet erejére bízzuk magunkat, akkor is vannak módszerek, amelyekkel segíthetjük, hogy az otthonunk levegője kellemesebb legyen és így a nyugalmas pihenés is esélyesebb.

Nemcsak az éjszaka szempontjából hasznos, hanem a nappali belső hőmérséklet kordában tartásához is szükséges, hogy a függöny, redőny legyen elhúzva, leengedve. Ha nem engedjük be a napfényt, az adott helyiség levegője kevésbé tud felmelegedni. Hajnalban, kora reggel van a leghűvösebb, de a nagy kánikulában még ez sem igazán hűs levegőt jelent. Mégis ilyenkor érdemes az otthonunkat átszellőztetni. Nemcsak élvezzük a friss(ebb) levegőt, de ezt igyekszünk bent tartani, így a szellőztetés után rögtön engedjük is le a redőnyt.

Vannak párok, akik összebújva szeretnek (el)aludni, de a nagy hőség idején érdemes teret adni egymásnak. Akár a külön alvás is jó döntés lehet. Talán a tábori időket felidézve még az is megfordulhat a fejünkben, hogy az ágy helyett a földön aludjunk.

Mielőtt aludni térünk este, mindenképp le szoktunk fürödni, és bár a forróságban a langyos zuhanyt élvezzük a legjobban, mégis azt tanácsoljuk, hogy inkább meleg vízzel zuhanyozzunk. A hidegebb víz valóban jót tesz a felhevült testünknek és talán még a lelkünknek is, de a természetes védelmi mechanizmus miatt a hideg víz hatására a szervezet igyekszik önmagát felmelegíteni. Ez teljesen kijózanítja az embert, minden álom elillanhat, így jóval nehezebbé válhat az elalvás. Ezt megfordítva tehát, a meleg vízzel való zuhanyzás az elalvás, az alvás minőségére is jótékony hatással lehet.

A nyári meleg van, hogy este sem kímél minket. Légkondi híján egy ventilátor is jó szolgálatot tehet. Ha az ablak közelébe helyezzük a készüléket, amely még olyan távolságban van tőlünk, hogy a fuvallatát érezzük, akkor még kellemesebbé lehet tenni az otthonunk levegőjét, mert a kintről érkező friss levegőt hűti le.

Ha nagyon nyűgös az éjszaka a meleg miatt, akkor áttörölhetjük magunkat egy nedves törölközővel. Talán az elalvás is könnyebben fog menni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)