Jump to content

Tippek a belső hűsítéshez

2019. 06. 28. 18:00

A kánikula idején ki ne vágyna hidegre, frissítőre? Mindegy, hogy az belülről vagy kívülről hűt, csak tegye. A nyári komfortunk megteremtéséért sokat tehetünk hideg és egészséges italokkal is.

Többféle eszközt és módszert bevetünk annak érdekében, hogy a nagy melegben minél kellemesebbé tegyük a munkahely vagy az otthonunk levegőjét. Mindenképp a hűtésre koncentrálunk és ebben sokat segít a légkondicionáló berendezés, a ventillátor. Egyéb hűsítő, alternatív megoldásként a nedves törölköző is jó lehet, ha a nyakunkba terítjük és persze az otthon sötételésével is nyerhetünk néhány foknyi különbséget odabent.

 

Ha a lakásunkban megtettünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy kellemesebb legyen az idő, akkor következhet a belső hűtés, amelyet leginkább frissítő, hideg italokkal érhetünk el.

A legolcsóbb, legáltalánosabb hűsítőt a limonádé jelentheti. A nyári hőségben nemcsak a hidegre, de a fanyar ízekre is jobban vágyhatunk, és ezt a limonádé meg is adhatja. Mindenki tudja, hogy mi kell a limonádéhoz: víz, cukor és citrom. Az arányokat ízlés szerint lehet változtatni, és a kész limonádét kínálhatjuk azután, hogy a hűtőben lehűtöttük, de jégkockával is. Extra ízfokozást jelenthet a mentalevél hozzáadása.

Nyáron megesik, hogy az étvágyunk csökken, és nem vágyunk, csak könnyű és hideg falatokra. A gyümölcsből készült turmixok és smoothie-k nemcsak megadhatják a gyomrunknak a rosttartalmat, a tápanyagokat, a vitaminokat, hanem még jól is esnek a nagy melegben. Kedvünkre összedolgozhatunk gyümölcsöket. Zsírszegény tejjel dolgozva még az alakunk megtartását és a fogyókúránkat is tarthatjuk. Nemcsak tejjel készíthetünk el hűs gyümölcsös italokat, hanem vízzel is. Szűrt csapvíz is kiváló erre a célra, vagy szénsavmentes ásványvíz.

Turmixokat természetesen nemcsak gyümölcsökből lehet készíteni, hanem zöldségekből is. a hőség miatti étvágytalanság esetén is szükséges megfelelő tápanyaggal ellátni a szervezetünket, de akkor már ügyeljünk arra is, hogy az egészséges legyen és ne hizlaljon. A zöldségturmixok lehűtve erre kiválóan alkalmasok. Sőt többféle jótékony hatását érvényesítheti, mert fogyasztásukkal hozzájárulunk a fogyáshoz, könnyebbnek érezzük magunkat, és ez a kánikula idején amúgy is szempont. A rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldségek még a bőrünk szépségéhez is hozzájárulnak.

A zöldségturmoxok elkészítésében is nagy a szabadság, hiszen felhasználhatunk ahhoz kígyóuborkát, gyömbért, avokádót, citromot, zellerszárat, és a turmixhoz felhasznált víz nemcsak az ital alapja, de a test létszükséglete is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)