Jump to content

Sok az eső, túl sok

2019. 06. 01. 19:00

Az eső igazi égi áldás. Egészen addig így is van, amíg nem okoz a túl nagy mennyiségű csapadék kellemetlenséget. Igencsak kiszámíthatatlan, esővel jócskán tarkított időszakot élünk.

Bármerre járunk az országban, a legtöbb termőföldön áll a víz. A kerttulajdonosoknak elég csak a saját portájukra kimenni, és közvetlen közelről tapasztalható, hogy a kerti munkákat ellehetetlenítő, sőt már a növényekben is kár tevő nagy mennyiségű eső nem is olyan áldás.

Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy most már elég lenne az éltető esőből, mert kezd nyűggé válni. A természet azonban teszi a dolgát. Háboroghatunk, az eső esik, ha esni akar. Úgy tűnik, hogy nagyon akarja, ám ez azzal jár, hogy magas a levegő páratartalma. A hőérzetünk megváltozik, testünk verejtékezéssel reagál erre és csak még kellemetlenebbül érezzük magunkat. Vágynánk a napfényre, amiből csak ízelítőt kapunk, így feszültebbek, nyűgösebbek vagyunk.

A magas páratartalom kedvez a gombák szaporodásának, és a kertünkben növekvő növényeket is megtámadhatják. Esős időben nem tudunk a kertben ténykedni, ezért a lisztharmat, a peronoszpóra vagy más gombás megbetegedéseket lehet, hogy későn fedezzük fel. Akkor, amikor már az egyetlen jó megoldást a növény tőből történő eltávolítása jelenti.

Az esővíz gyűjtése költséghatékony és egyben a legjobb öntöző megoldás is. Hordókban lehet gyűjteni, és amikor elérkezett a locsolás ideje, akkor abból meg lehet azt tenni.

Esős időszakot élünk, amely dzsungellé változtatta a környezetünket, így a gondozott kerteket is. Ahhoz, hogy ne vesszen kárba a termésünk, érdemes időben megkezdeni a termés begyűjtését. Ez akár mindennapos munkát adhat, amennyiben az időjárás is hagyja. Még azelőtt gyűjtsük be az érett zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt romlásnak indulnának.

A kertet úgy mentesíthetjük a sok esővíztől, ha olyan vízelvezető árkokat alakítunk ki, amelyek segítségével a csapadék nagy rész képes elfolyni a növényekkel teli területről.

Megoldást jelenthet az is, ha a talajszint felett ültetjük növényeinket, így kevésbé lesznek veszélyben a sok csapadéktól.

Az esőcseppek lenyomhatják a növényt a talajhoz, amely ugyancsak a romlást, gombás betegségeket eredményezheti, ezért hogy ezt elkerüljük, érdemes a növényeket kikarózni, egymástól távolabb ültetni a növényeket.

A saját kiskertünkben minél természetesebben nevelt zöldségekhez és gyümölcsökhöz szeretnénk jutni, így a vegyszereket szeretnénk kerülni. Ha azonban idő híján nem tudunk időben szüretelni, akkor a gombaölő szerek jelenthetnek megoldást. Ezt megelőzésként érdemes megtenni, mert amikor már megjelenik a növényeken a fertőzés, akkor nem fogja beváltani a vegyszer fűzött reményünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)