Jump to content

Sokszoros haszon a kertészkedés

2019. 05. 14. 19:00

A kicsit is egészségtudatosan élők számára egyáltalán nem mindegy, hogy az étkezéshez felhasznált alapanyagokat honnan szerzik be. A vegyszerekkel frissnek látszó, de kétes eredetű élelmiszerek helyett jobban kedveljük a megbízható termékeket.

A kerttel is rendelkező ingatlantulajdonosok biztosan elismerik, hogy milyen sok munkával jár a házat és a kertet is rendben tartani, de aki arra ügyel, hogy a földterülete jól kihasznált legyen, szinte biztosan termel valamit saját portáján.

Ha másért nem, csak azért, hogy a saját családjuk számára, zöldségek és gyümölcsök felhasználásával tudja biztosítani az élelmiszerszükséglet egy részét. Az egyik legjobb dolog az, amikor az általunk ültetett növényt saját konyhánkban felhasználhatjuk, finom ételeket készíthetünk azokból.

A kertészkedés nemcsak finomságokhoz juttathatja a kerttulajdonosokat, de akik a kertben tevékenykednek, kevésbé jellemző rájuk a túlsúly, a szoláriumba sem kell ellátogatni, mert a napon történő kerti munka az ember színét is megadja. Egyszóval a kert adhatja az egészséges élelmiszereket is, de magát az egészséget is szolgálja, ha kertészkedünk.

Az egészséges étrendhez hozzátartozó zöldségek és gyümölcsök termesztése egyértelműen jó, de a virágos növényekkel való foglalkozás is ugyanolyan hatékony testmozgást biztosíthat nekünk, és a virágok látványa még a lélekkel is jót tesz.

A kertben való ténykedés során csökken a szervezetünk kortizol szintje. Ez az a stresszhormon, amely ha tartósan maga szinten jelen van a szervezetünkben, akkor növeli a depresszió kialakulásának esélyét, de vezethet elhízáshoz, rombolhatja az idegrendszert.

Érezted már nagyon fáradtnak magad kerti munkától? Ha kertes házban élsz, akkor szinte biztos. Azon túl, hogy jó érzés magunk mögött tudni egy aktuálisan elvégzendő munkafolyamatot, még a fizikai fáradtság is jól eshet. Ilyenkor megszabadulhatunk a bennünk rejtőző feszültségtől, a természet, a növények közelsége energiával tölt fel annak ellenére, hogy fizikai munkát végzünk azért, hogy a növényeink, a kertünk ápolt legyen. Ez pedig nemcsak a fizikumunkra van jó hatással, hanem a lelkivilágunkra is. A napon, a természetben való ténykedés hozzájuttathat a nélkülözhetetlen D-vitaminhoz, emellett pedig a saját pénztárcánkat is megkímélhetjük, mert sokféle alapanyagot a saját kertünkből szerezhetünk be. Ez pedig azért is jó megoldás, mert azt is tudjuk, hogy a lehetőségekhez képest igazán bio zöldségeket, gyümölcsöket gyűjthetünk be házunk környékéről.

Az azonban biztos, hogy a kert gondozása, a növénytermesztés feladatokkal lát el minket, és a munka letétele után talán egyből a kertben kell aktív pihenést keresni, de talán feltölt lelkileg is, valamint nem engedi, hogy elhízást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)