Jump to content

Egészséges vendégváró, nassolnivaló

2019. 05. 08. 19:00

A sütés-főzés lehet szenvedélyünk, okozhat örömöt, de sokkal nehezebb úgy nekiállni, ha nincs ötletünk, hogy mit kellene a család és/vagy a vendégek elé tenni.

Ha szeretjük is a húst, elérkezhet az a pillanat, hogy valami könnyűre, finomra, laktatóra, de húsmentesre vágyunk. A zöldségek és a gyümölcsök megadják számunkra a megfelelő rost- és vitamintartalmat, ezért mindenképp szükséges beilleszteni az étrendünkbe. Igaz lehet ez akkor, hogy ha vendégeket várunk.

A tavasz alapjában véve ontja a zöldségeket számunkra, de ma már könnyen hozzá lehet jutni szinte bármilyen élelmiszerhez. A friss gyümölcsök nassolnivalóként is megállják a helyüket, és a zöldségek jók lehetnek frissen, magukban tálalva, vagy köretként is. Ha vendégeket várunk, de az egészségtudatos étkezést is támogatni, hirdetni szeretnéd, akkor vendégváró mártogatóssal is fogadhatod az érkezőket. Ehhez szükséges lesz különböző zöldségekre. A megtisztított és akár héjától megszabadított zöldségeket vékonyabb szeletekre szükséges szelni, majd mártogatóst készíteni. Bármennyire nincs odáig az ember a zöldségekért, amikor gusztusosan ki vannak téve, és lehetőség van azokat valamilyen finom masszába mártogatni, még az is rákaphat a zöldségek majszolására, akik nem rajonganak azért. Ez igaz lehet a gyerekekre is.

Nemcsak vendégváróként érdemes mártogatóst készíteni, hanem akár otthoni nasiként is kiváló lehet. Közös társasjátékozás, filmnézés közben is kiváló a mártogatós zöldségek tálalása.

Kedvet kaptunk a könnyed, rostban és vitaminban gazdag zöldségek fogyasztásához, de hogy ne csak úgy önmagában kelljen enni, ezért mártogatós receptekre is rákerestünk.

A fokhagymás, joghurtos mártogatóshoz szükség van 1 pohár natúr joghurtra, 1 nagyobb lereszelt fokhagymára, 1 evőkanál olíva olajra. Az alapanyagok összekeverése után sóval, borssal lehet ízesíteni. A kész mártást egy kisebb tálkába érdemes rakni, amelybe mindenki beletunkolhatja a felszelt zöldségeket.

A paradicsomos mártogatóshoz paradicsompürére van szükség. A közepes nagyságú paradicsompüré konzervet egy tálkába öntsük ki, amelyhez adjuk hozzá az 1-2 zúzott vagy reszelt fokhagymát, oreganót, bazsalikomot, sót és borsot. Ízlés és igény szerint akár chili paprika is kerülhet bele.  

A sajtos mártogatóshoz szükség lesz 2 dkg vajra, ugyanennyi lisztre, 3 dl tejre, 5 dkg füstölt sajtra, 1 gerezd fokhagymára, egy csipet sóra és zöld fűszerkeverékre. A vajat olvasszuk fel lábasban, amelyen a lisztet megfuttatjuk, majd óvatosan adagolva felöntjük tejjel. A sűrűsödés után hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot, a fokhagymát és a fűszereket. Hagyjuk, hogy egyszer még rotyogjon és kész is.

A zöldségek megtisztítása és szeletelése is néhány perces munkafolyamatot jelent, de a legjobb, hogy maga a mártás elkészítése is körülbelül ennyi időt vesz el. Mégis egészséges, finom és különleges finomsággal fogadhatjuk a vendégeket, vagy kínálhatjuk meg családtagjainkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)