Jump to content

Orgona ága, orgona virága

2019. 04. 18. 19:00

Tavasz van. Minden kibontotta virágját, így az orgona is virágba borult. Az anyák napjához köthető virágátadás egyik kötelező darabja az illatos orgona. Egészen másra is használható.

Ismerd meg az orgona egy egészen elképesztő felhasználási módját. Hogyan tudnád elképzelni az orgonát azon kívül, hogy akár vázába téve gyönyörű és illatos, az édesanyák anyák napi igazán csokrában is biztosan feltűnő virág?  

Azt tudjuk, hogy a bodzából milyen finom szörp készíthető, de azt tudtad, hogy az orgona is alkalmas ugyanerre? Bizony, az orgonaszörp nemcsak illatos, de nagyon finom is.

Éppen aktuálissá válhat az ötlet gyakorlati megvalósítása, mert virágzik az orgona, amelynek létezik fehér és lila változata. A fehér virágzatból készített szörp színe nem olyan látványos, de az íze talán még intenzívebb, mint a liláé, azonban a lila íz- és színhatása sokkal izgalmasabb.

Az interneten számos változata található az orgonaszörp elkészítésének, de akinek nem tetszik az, hogy nagyon sok cukrot kell ehhez felhasználni, vagy pedig a virág főzésével éppen a különleges színtől fosztjuk meg a szörpöt, az választhat egy másik utat is.

Az alap orgonaszörp receptje szerint egy szatyornyi frissen szedett orgona lecsipegetett virágzata szükséges, hozzá 1,3 liternyi víz, 1 kg cukor és egy egész citrom leve és citromsav.

Lehet kevesebb cukorral dolgozni.

Az biztos, hogy a lecsipegetett virágot áztassuk be egy nagy tálba. Hagyjuk egy kicsit ázni azért, hogy a virágok között megbúvó apró élőlények távozhassanak. tényleg csak néhány perc legyen, amelyet követhet a virágok leöblítése. Készítsünk elő egy zárható tetejű dunsztosüveget, amely legalább öt literes, és már megtisztítva kész áll az orgona további áztatására. A már leöblített virágokat tegyük az üvegbe, arra engedjünk hideg vizet. Beleszelhetjük a citromot, ami ízlés szerint lehet 1-3 citrom és hozzáadjuk az egy teáskanálnyi citromsavat. Egy napot ázni hagyjuk, majd le kell szűrni. Ha túl sokat áznak az orgonáink, nemhogy kellemes ízt, hanem keserűt kaphatunk. Az egy napos ázás után hozzáadagolhatjuk a cukrot és kevergessük, amíg fel nem oldódik.

Egy másik változat szerint a lecsipegetett és megtisztított orgonavirágzatot a cukorral együtt megfőzik. Főzés közben azonban a lila virágzatú orgona elveszíti jellegzetes színét és a lila szörp helyett sárgásat kapnánk.

Tudtad, hogy az orgonából készült szörp önmagában is illatos, gusztusos, egzotikus és egészséges, valamint kiváló teák ízesítésére is?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)