Jump to content

Vidd be otthonodba a tavaszt, minél tartósabban

2019. 04. 08. 19:00

Már minden növényt beindított a tavasz, és magunkon is érezzük a jobb idő hatását. Sokkal inkább vágyunk a természetbe, hogy a növények és az állatok körbevegyenek, valamint érezni akarjuk a bőrünkön a napfényt.

Zöldell a növényvilág, ontják illatukat és színüket egyaránt, és ebben az időszakban arra is nagyobb igényünk van, hogy otthonunkba is bevigyünk virágokat. Talán már a kertünkben is feltűntek a virágok és bár a természetben is igazán szép, de otthonunk dísze is lehet.

Virágcsokrot kaphatunk kedvesünktől csak úgy, valamilyen alkalomból is egyik legalapvetőbb ajándékozási forma a virágcsokor. A szemet és lelket is gyönyörködtető kompozíciót a lehető legtovább szeretnénk megőrizni.

Ha csomagolva kaptuk a vágott virágot, akkor remélhetőleg a szállítása során is vigyáztak a növényekre, átvétele után azonban már a kicsomagolással is sokat lehet tenni a virágok védelmében. Távolítsuk el a bármilyen jellegű csomagolást és a virágokat tartó drótokat, az összetartó csomókat. Egy szépen megkreált virágcsokrot nem biztos, hogy érdemes megbontani, ám ha azt szeretnénk, hogy a növények minél tovább díszítsék otthonunkat, akkor a szorításból engedni szükséges. Az eltávolított csomagolóanyagok, drótok után egyenként lemoshatjuk a növények szárait hideg vízzel. Ezzel a lépéssel szinte életet lehelünk növényeinkbe. A virágok hozzánk már úgy kerültek, hogy lemetszették a tőről, de az átmosás után is érdemes újabb metszést végezni a szárakon. Természetesen az esztétikum szempontjából fontos, hogy nagyjából egyforma nagyságú szárú virágok kerüljenek a vázába. Ha egy csokrot bontunk szét, akkor feltehetően a virágok szára is egyenlőre vannak lemetszve, így annak megfelelően kell nekünk is a további metszéseket elvégezni. Elég csak kis darabkát eltávolítani a szárból, és ezt akár minden nap meg lehet ismételni. A víz alá kerülő részről távolítsuk el a levéldarabokat, mert azok is csak a bomlást segítik.

Ezután kerülhetnek növényeink vízbe, azaz vázába. Ha sok szálas virágunk van, akkor érdemesebb több vázába különszedni azokat, hogy minél szellősebben legyenek egy-egy vázában. A váza legyen tiszta, főleg vegyszermentes, ezért bármennyire tisztán tettük is el az utolsó használat után, mielőtt újból igénybe vennénk a vázát, öblítsük ki, hogy még a port is eltávolítsuk. A vázába mindig hideg víz kerüljön, amelyet naponta cserélni lehet, de kétnaponta ajánlott, ha tartós virágokat szeretnénk otthon látni.

A virágcsokrok mellé a virágboltokban gyakran tesznek a virágokat frissen tartó, vízben oldódó szert, amely segíthet a frissen tartásban. Ha nincs ilyen készítmény, akár a kockacukorral is megpróbálkozhatunk, habár ezt nem mindegyik növény kedveli.

Most már csak a vázánk elhelyezését kell kivitelezni. Olyan helyet keressünk annak, hogy az az otthonunk díszévé válhasson, emellett azonban ne legyen túl meleg, napos, huzatos helyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)