Jump to content

Nagy feladat a költözés, de meg lehet úszni agybaj nélkül

2019. 03. 19. 19:00

A legjobb esetben a költözés egy remélhetően boldog kezdetet jelent annak tudatában, hogy valószínűleg sok pakolással fog járni. Ez elkerülhetetlen, de meg is lehet könnyíteni, hogy a költözés rugalmasabban haladjon.

Bármilyen oknál fogva dönt úgy az ember, hogy egykori lakhelyét egy másikra cseréli, az bizony pakolással jár. Még akkor is megterhelő lehet, ha úgy gondoljuk, hogy nincs sok olyan tárgyunk, használati eszközünk, amelyet pakolni kell. Amikor azonban a tényleges pakolásra kerül a sor, rádöbbenhetünk, hogy valójában nem is olyan kevés az, amire mi azt hittük. A költözés lehet lelkileg is frusztráló, ha kötődünk régi otthonunkhoz, és még inkább szorongással tölt el, ha arra gondolunk, hogy a személyes tárgyainkat szinte egyenként csomagolni és pakolni szükséges. Nagy feladat.

Amennyiben ismert a költözés dátuma, úgy előre lehet tervezni, rendezni és a szervezés menetét érdemes lejegyzetelni. Napokkal, sőt akár hetekkel korábban megtervezni, hogyan képzeljük el a költözés lépéseit. Dobozokat, zsákokat is be lehet szerezni előre, és a használaton kívüli ruhákat, tárgyakat már készre, dobozba, zsákba lehet helyezni. A költözés előkészületeként történő pakolászás során kiváló lehetőségünk adódik arra, hogy sok felesleges tárgytól, ruhától megszabaduljunk. A megunt, használaton kívüli tárgyakat összegyűjtve nem is érdemes beleszámítani azok közé, amelyeket az új lakhelyünkre is szeretnénk vinni. Ezzel helyet is spórolunk és a cipekedni való is annyival kevesebb lesz.

A felcímkézés sokat segíthet majd az új helyen való kicsomagoláskor is, valamint a költöztetés során is útmutatást adhat azoknak, akik segítenek a költöztetésben, hogy mi található a dobozban, zsákban. Így a "törékeny" felirattal ellátott dobozzal annak megfelelően fognak bánni. Az elektronikai eszközökkel való bánásmód is hasonló.

A költözés általában több személyes akció szokott lenni, hiszen a nagyobb bútorok mozgatását egy ember biztos nem tudja megoldani, de még kettő személy sem mindig elegendő. A legtöbben a családot és a rokonokat kérik meg arra, hogy segítsenek a költözködésben. Akinek erre nincs lehetősége, gondolkodhat költöztető cég megbízásán is. Ez ugyan költségesebb módja a költözésnek, azonban gyorsabb, szakszerűbb megoldást képviselhet. A ruhák kerülhetnek zsákokba, és ezeket személyekre lehet bontani, vagyis nemcsak a név kerülhet a zsákra, hanem azon kívül számozást is kaphatnak a zsákok, így a kipakolást is nagyban segítjük.

Nemcsak a kiköltözésre váró egykori otthonunkban uralkodik káosz, hanem az új lakhelyünk is azzá válik, ahogyan sorra érkeznek meg a bútorok, dobozok, zsákok. Akár egy külön dobozt is külön lehet készíteni a hálóruhákkal, főbb tisztálkodási eszközökkel, az alváshoz használatos felszerelésekkel, hogy a káosz kellős közepén is viszonylag nyugodtan tudjuk álomra hajtani fejünket az otthonunkban.

A költözés idejére a gyerekeket, a házi kedvenceiknek olyan ismerősökre kell bízni, akiknél jó helyen vannak a költözés időszakában. A szobanövényeket a költözés előtti időkben már ne locsoljuk meg, hogy ne folyjon a víz, ne áztassa el a költöztetőket és más tárgyainkat sem.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)