Jump to content

Otthonfrissítés felújítás nélkül. Csodákra képes a nagytakarítás

2019. 03. 05. 19:00

Szeretjük az igényünkhöz, pénztárcánkhoz mérten a legtöbbet, a legjobbat kihozni az otthonunkból. Más stílusú és zsúfoltságú otthonban érezzük magunkat, de a lényeg valójában az, hogy otthonunk a nyugalom szigete legyen.

Valójában minden berendezési tárgyunk egyben porfogó is. Ezt mindenki tudja, aki otthonában nem csak él, de azt takarítja is. A por alattomos ellenségünk, ami mindenhová beférkőzik, és megvan az a kellemetlen tulajdonsága is, hogy amint portalanítjuk bútorainkat, környezetünket, szinte azonnal visszaülnek a porszemek. Ettől függetlenül egyáltalán nem elhanyagolható a része a takarításnak a portörlés. Most, hogy közeleg a tavasz, talán sokan a kertben kezdték meg a tevékenykedést, a háziasszonyok többsége pedig minden bizonnyal a nagyobb takarításban kezdenek gondolkodni.

A takarítás leginkább szinten tartó takarítást jelent, és évente csak néhányszor ugrunk neki a mindent érintő, mindenre kiterjedő nagytakarításnak. Hasonló nagytakarítást von maga után az otthonunkban eszközölt felújítás, átalakítás, de mindenféle felújítás nélkül is nekiesünk az otthonunk nagytakarításának. Ilyenkor olyan helyekre is eljut a portörlő rongy, a porseprű, ahová máskor nem biztos. Bármennyire igényesek vagyunk a környezetünkre, a pókok is szövögetik hálójukat az otthonunkban, és ezekre nem mindig terjed ki a figyelmünk. A tavaszi nagytakarítás arra ad lehetőséget, hogy megszabaduljunk a pókok gondosan szőtt hálójától. A szekrények, más bútorok tetejének letörlése, a csillárok, állólámpák búrájának portalanítása ilyenkor szükségszerű feladatunk.

A tavaszi nagytakarítás egyik alapvető feladata és még inkább saját igényünk is, hogy az ablakainkat megszabadítsuk a télen rárakódott portól, egyéb szennyeződéstől. Ugyanez vonatkozik a redőnyökre, zsalugáterekre. Az ablakmosás pedig együtt jár a függönyök mosásával. Meglepődhetünk, hogy ezek a lakástextíliák mennyi port képesek befogadni néhány hónap alatt és ezt a mosógépből kiérkező szürke víz mutatja a legjobban. A nagytakarítás talán legjobb pontja, amikor a csillogóan tiszta ablakra felkerülhetnek a frissességtől illatozó függönyök. A függönyön visszarakása talán a legvégső lépés, mert előtte az otthonunk minden pontját alaposan portalanítjuk a porszívó használatával. Ilyenkor a stabilan helyén lévő bútorainkat is kimozgatjuk. Minden apró csecsebecsét áttörölgetünk és így teszünk a lakás minden szegletével. Olyan helyekre is érjen el a kezünk, amelyeket csak évente néhány alkalommal takarítunk ki. Az ágyneműtartó, a szekrények belseje is ilyen lehet. A szőnyegek, más lakástextíliák is mosást igényelhetnek, és most már az időjárás is egyre jobban segíti azok gyorsabb száradását.  

A szobanövényeink átültetése, a virágföld pótlása is megkezdődhet, de ha csak a portól szeretnénk azokat megszabadítani, a lezuhanyoztatásukkal ez könnyen megoldható. Élettel telivé válhatnak a porlepte, fakó növényeink.

A friss tavaszi napra már kikerülhetnek az ágyneműink szellőztetés céljából. Később, nyáron pedig a mosásuk is időszerűbb lesz, amikor néhány óra elegendő ahhoz, hogy a párnák, paplanok, matracok megszáradhassanak.

Habár fizikailag nagyon lefáraszthat a nagytakarítás, de legalább annyira felemelő lehet az az érzés, amikor körbenézünk a tiszta otthonunkban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)