Jump to content

A szobanövények téli kezelése

2019. 01. 03. 19:00

A kerti növényeinket már ősszel arra készítettünk fel, hogy érkezik a hideg tél. Ez meg is történt, így kerti szépségeink most pihennek. Szobanövényeink azonban mit sem tapasztalnak a kinti hidegből.

A szobanövények keveset éreznek meg a hidegből, amit a téli hónapok nyújtanak, csak a szellőztetés során tapasztalanak valamit, de más veszélyek fenyegetik a biztonságos melegben lévő növényeket. Éppen a meleg és száraz levegő lehet az, amit megsínylenek a növényeink, persze csak akkor, ha nem a megfelelően kezeljük őket. Minden szobában lévő növényünk más, nemcsak fajtájukban, de igényeikben is. Éppen emiatt máshogy kell kezelni a zöldeket, azonban van néhány olyan tanács, amelyik mindegyik növényre általánosan igaz lehet.

A szobanövényeink védelme nemcsak a hidegtől való megóvást jelenti. Az tény azonban, hogy olyan helyre kell tenni a növényeket, amelyet a légmozgás, a huzat nem ér el. Szellőztetni ugyanis muszáj, de a hirtelen hőmérsékletváltozást és a huzatot a legtöbb növény nem viseli jól. Csakhogy a meleg levegő sem a legszerencsésebb. Ha a legtöbb napfény is a radiátor közelében van, akkor is olyan világos helyet érdemes választani, amelyik nem a fűtőtest közelében van.

A tél egyet jelent a fűtési időszakkal. Az otthonunk meleggé tétele azt is jelenti, hogy a levegő szárazabbá válik. Ez nem jó se az ember, se a növények számára sem. A fűtéssel együtt a száraz levegő is jellemző lesz az otthonunkra akkor, ha nem gondoskodunk kellően a párásításról. A fűtőtestekre helyezhető párásítók használata ajánlott ilyenkor, de a cserepes növényeinket tovább segíthetünk a párásítással úgy, hogy vízzel permetezzük le a növényeket és környezetüket. Egy másik kiváló megoldást jelenthet, ha a növények tövére murvát teszünk és így locsoljuk meg azokat. Ugyanezt a cél szolgálják és jótékony párásító hatásukat kifejthetik azok agy agyaggolyócskák is, amelyeket szintén a virágföldre, a növények tövére kell szórni. Az agyaggolyók magukba szívják a nedvességet és fokozatosan párologtatják azt.

Ősszel már meg kellett tenni néhány dolgot a szobanövények körében is ugyanúgy, mint a kertben lévő növényeink esetében is. A metszés, az átültetés időszaka nem most van. Ha most kezdenénk bele ezekbe a műveletekbe, többet ártanának növényeinknek, mint gondolnánk. bármennyire is védett, meleg helyen vannak a cserepes virágok, ez nem azt jelenti, hogy kihagyják életükből a telet. Belső órájuknak köszönhetően ugyanúgy téli üzemmódban működnek a benti szobanövények is, mint a kintiek. A különbség annyi, hogy nem érzékelik a kemény mínuszokat, azonban ilyenkor lelassul az élettevékenységük, így a metszés, az átültetés, de még a tápoldatos locsolás is ártalmas lehet. A tápoldat adagolása arra való, hogy növekedésre serkentsük növényeinket. No, de téli, alvó időszakban ez nem lehetséges, így teljesen felesleges is. Még a locsolással is óvatosabban kell bánni. Mivel pihennek a növények, így kevesebb vízre van szükségük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)