Jump to content

Édes, mézes készülődés

2018. 12. 03. 19:00

December havába lépve sokakat elkapott már a karácsonyi készülődés láza. Az otthon ünnepi hangulatba varázsolása mellett talán már az első mézeskalács adag is kisült, vagy legalább annak ötlete felmerült.

A karácsony közeledtével keressük azokat az ingereket, amelyek még inkább megteremtik bennünk az ünnep, a várakozás időszakát mindenféle jósággal. A fényfüzérek színe és fénye a sötétséget szünteti meg abban az időszakban, amikor egyre kevesebb napfényt tapasztalunk. A díszítés, a közös ünnepi dekoráció készítés is a várakozást segítő tevékenység. Ilyenkor már sokan kapnak kedvet arra, hogy az ünnepi menü egyes fogásaiból próbasütést és főzést tartsanak, így az otthonunkban terjengő mézes-fahéjás illat igazán a karácsony hangulatát idézi. Már most sütünk mézeskalácsot? Miért ne! A hangolódást is segíti, a gyerekekkel való közös munkát is jelentheti és még finomságot is eredményez. Nemcsak a tészta összeállítása, szaggatása és sütése, hanem azután, annak díszítése is kiváló közös program. Ki ne szereti, amikor az egész otthonunkat bejárja a mézeskalács édes illata? Felkerülhet a fára is díszként, dekorációként és finom édességként is megállja a helyét.

A mézeskalácsot tehát nem csak finomságként szoktuk elkészíteni, hanem a karácsonyfa díszeként is jól mutat, valamint a karácsonyi ajándékok csomagolásán is díszítő elem lehet. Az egyénileg díszített mézeskalács figurák önmagában is ajándékként funkcionálhatnak, ha egy süteményes dobozt teletöltünk az édességgel és azt díszesen becsomagoljuk. Karácsonyra, Mikulásra, és csak úgy, kedves meglepetésként is kiváló lehet, hogy egy üvegbe mézeskalács figurákat helyezünk, az üveget is karácsonyi hangulatúra díszítjük. Apró figyelmesség, de annál nagyobb örömet lehet vele okozni, mert benne van a szívünk, a lelkünk és az időnk is.

Sokakban talán már a karácsonyi menüsor is összeállt. Az ünnepek alatt hivatalosak lehetünk vendégségbe, karácsonyi vacsorákra, partikra, és mi is várhatunk vendégeket. Az ültetéshez is felhasználhatjuk a névre szóló mézes süteményeket. Ha nem is ültetőkártyaként használjuk az édességet, akkor is kiváló dekorációja lehet az ünnepi asztalnak.

Az asztaldíszként is felhasználható édes süteményből csillagokat formázva, azokat egymásra helyezve karácsonyfa formázható. Az édes díszítéssel édes karácsonyfát varázsolhatunk.

Az adventi koszorú alapját általában egy fenyőág, vagy fenyőágból font koszorú adja, amelyre felkerülnek a díszek és természetesen a négy gyertya. Ugyanez kivitelezhető mézeskalácsból is. Készíthetünk hófödte házikót a tésztából, fenyőket, és a négy gyertya a kisült tésztában kaphat helyet. Aki kellő türelmet és kézügyességet érez magában, akár egy komplett karácsonyi, havas kis falut is elkészíthet.

A mézeskalácsból készült figurákat édes máz teszi egyedivé, így kerülhet fel a karácsonyfára, azonban készíthetünk egyéb, függő díszeket. A színes szalagokkal egymáshoz erősített figurák látványként is jól mutatnak, de édes illatukkal közelebbivé hozzák a karácsony érzését is.

A tél a teázás, a forró csokizás és a forraltborozás időszaka. A forró italokat kimondottan szeretjük ebben a hideg évszakban. A mézes sütemény tésztájából akár édes kanálkákat is formázhatunk, de a bögre szélére ráhelyezhető édes figurák feldobják a teázást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)