Jump to content

Édes dekorációk, ahogyan nem gondoltuk

2018. 11. 28. 19:00

A karácsony közeledtével ünnepi lázba kezd váltani mindenki. Nemcsak az ajándékok beszerzése vár ránk, de az otthonunkat is igyekszünk ünnepi hangulatúvá tenni. Ehhez lehet készen is kapni termékeket és lehet kreálni is.

Ahol gyerekek vannak a családban, szinte biztosan készülnek kézzel készített díszek, amelyeket az otthont emelik még magasztosabb hangulatba, vagy a fenyőfán kapnak helyet. A díszek pedig annyira sokfélék lehetnek, hiszen az üzletek is ontják felénk a sok-sok fajta dekorációs lehetőséget. Mégiscsak jobb, ha olyannal tesszük szebbé az otthonunkat, amiket mi magunk készítünk el. Mit szólnál, hogy olyan dekorációkat készíthetnél, amelyet később el is fogyaszthatnál?

Ez eddig csak a szaloncukorra volt igaz. Édes is, fára kerülhet, vagy az asztal közepére kihelyezett tálban kapnak helyet, mint dekorációk, és utána el lehet fogyasztani. Most csupa olyan ötletet hoztunk, amely édes, finom, és dekorálásra alkalmas lehet, ha azzá tesszük.

Tekintsünk úgy az édességekre, mint újrahasznosítható díszítőelemekre.

Készítsetek ehető fenyőtobozokat. Az elkészült díszekben lehet gyönyörködni, de még jobb, hogy utána el lehet fogyasztani, ugyanis ahhoz darált keksz (25 dkg), cukor (15 dkg), cukrozatlan kakaó (2 evőkanál), vaj (10 dkg), tej (1 dl) és kókuszreszelék (4 dkg) szükséges. A száraz alapanyagok összekeverése után az olvasztott vaj és a tej is belekerülhet, így sűrű masszát kapunk. Legalább egy órán keresztül hűtőbe kell tenni, mert így válik formázhatóvá a tésztánk. A hűtőből kivéve a kekszes tésztából formázzatok kúp alakú törzset, és ebbe kell beleszurkálni a zabpehely szemeit. Kezdjétek alulról fölfelé haladva, sűrűn tűzdeljétek meg zabpehellyel. Amikor kész az ehető toboz, még porcukorral is meg lehet hinteni, hogy havasnak tűnjön.

Decemberben már sok családban megkezdődik a mézeskalács gyártása, amely lehet próbasütés, vagy egyszerűen csak kedvcsináló. Ha idén újat szeretnétek alkotni még, akkor a hagyományos módon készítsétek el a tésztát, de a szaggatáshoz most az emberkét formáló mézeskalács figurát válasszatok. Süssétek ki azokat, rajzoljatok szájat, szemet nekik, és míg meg nem mered a kisült tészta, a kis figura kezeit nyomjátok össze. Az ölelésre álló mézes figurák kezei közé egy-egy színes cukorpálcát dugjunk, így már érhető, hogy mit ölelnek. Dupla édességbomba. Akár a fára is felkerülhet egy ilyen kedves és édes dísz, de a mikuláscsomagot is megtöltheti.

Nagyon egyszerű asztali édességes dísz lehet, ha egy csavaros tetejű üveget feltöltünk cukorral, apró csokival. A tetejét visszacsavarjuk, az üveg oldalát pedig kartonból kivágott mikulás, rénszarvas vagy hóember figurája díszítheti. Ha nincs kedvünk kedves figurákat kivágni, ragasztani, akkor egy díszes masnival is át lehet kötni az üveget, amely ugyancsak elegáns ünnepi dekorációt adhat.

A természet és az édességek összjátéka kiváló dísszé válhat, amelyhez néhány faágra lesz szükségünk, lehetőség szerint minél egyenesebbekre. Legyen többféle méretű. Felülről lefelé haladva egyre nőjön az ágyak nagysága és a gallyakat a közepüknél kössük egymáshoz madzaggal úgy, hogy azok között legyen némi hely. Hagyjunk annyi madzagot a tetején, hogy a díszt majd fel tudjuk akár a fára, vagy máshová akasztani. A faágak a dísz alapját fogják megadni, és arra fogjuk a bonbonokat felkötni. Olyan édességet válasszunk ehhez, amelynek csomagolására cérnát tudunk kötni, ugyanis így fogjuk a faágakra rögzíteni a finomságokat.

A legkisebb, legfelső ágra egy, a következőre kettő darab bonbon kerül felkötésre, és így tovább. Végül egy karácsonyfát mutató édes díszt kapunk.

 További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)