Jump to content

Kint hideg, bent meleg - eljött a forró italok ideje

2018. 11. 27. 19:00

Nemcsak a karácsonyi ünnepekig van kevéske idő, de nagyon úgy tűnik, hogy a hideg is a nyakunkon van. Vágyjuk a fehér karácsonyt, amely még igazibbá tehetné az ünnepeket.

A meghitt ünnep megéléséhez hozzátartozhat a havas táj is, de ebben az örömben már régen volt részünk. Azért, mert nem borul fehérbe a táj a szeretet ünnepén, még meg kell találnunk a szépséget. A meghitt karácsonyra az otthonunk dekorálásával, az ajándékok beszerzésével és csomagolásával lehet készülni. Ehhez nagy segítséget adnak az üzletek is, hiszen szinte nincs olyan bolt, ahová már ne költözött volna be az ünnepi hangulat és árukészlet, akciók.

Az ajándékok elkészítése, megvásárlása már sokak számára aktualitással bírnak. A nedves, hideg időjárásban vágyjuk a meleget, és így a forró italok is ilyenkor kapnak nagyobb szerepet életünkben. Ezt lehet érteni a teára is. A magyarokra az a jellemző, hogy leginkább ősszel és télen fogyasztjuk a teákat, nyáron kevésbé jellemző.

Téli estéken szeretünk otthonunkban befészkelni egy kényelmes helyre, ahol szívesen kortyolgatunk forró italt. A teát, mint forró folyadékot említettük, de aki másra vágyik, az a forró csokival is kényeztetheti ízlelőbimbóit.

Hideg téli estéken, saját magunk vagy társaság részére készíthetünk forralt bort is, amely ugyancsak a szezon kiváló forró itala. Ez az ital az, amelyet még azok is kedvelhetnek, akik amúgy nem fogyasztanak szinte semmilyen mértékben szeszes italt. A vörös vagy fehérborból készülő italhoz kevert fűszerek és cukor teszi édessé és ízletessé az italt. A meleg pedig átjárja a teste és a lelket is.

Maradjunk még kicsit a bornál és kombináljuk kakaóval. Ehhez tejet kell forralni, vagy ha lehetőség van tejhab készítésére, az még finomabbá teszi a roweka nevű italt. Ebbe kerül bele a kakaópor és legvégül a vörösbor. A borkóstolón a finom és nemes italok mellé nem ritkán csokoládét kínálnak, így a bor és a csokoládé egyáltalán nem áll messze egymástól. Aki édesszájú, az a roweka kedvelői közé tartozhat.

Ugyancsak tej alapú az egg-nog elnevezésű ital, amely lényegében tojáslikőr. Tej (6 dl), rum 1,5 dl), brandy (1,5 dl), tojássárgája (6 tojássárgája), fél vaníliarúd szükséges hozzá. Az elkészítéshez az összetevők összemelegítésére van szükség, majd a hűtőbe kell helyezni. Mielőtt tálalnánk, megint meg lehet melegíteni az italt, és tejszínhabbal, szerecsendióval meghintve lehet kínálni.

Aki nem kívánja a teát, és még inkább nem szeretne alkoholos italt kortyolgatni annak ellenére, hogy jól esne a meleg folyadék fogyasztása, az a meleg tejben is gondolkodhat. Nem kell hozzá más, mint a meleg tej, amibe kerüljön méz, őrölt fahéj, szerecsendió és szegfűszeg. Ha összekeverjük a hozzávalókat is kiváló meleg italt kapunk, de még kellemesebb élményt biztosít, ha habosítjuk a tejet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)