Jump to content

Pirítós kicsit (nagyon) másképp

2018. 11. 06. 19:00

Vannak azok a hétköznapok, amikor semmi sem ízlik. Nemcsak az ételek nem, hanem azt érezzük, hogy a világ is ellenünk dolgozik, ahelyett, hogy együtt működne velünk. És valóban, ilyenkor még az ételek sem olyanok.

Nyűgös, de akár kevésbé nyűgös reggeleken is gondot okozhat az, hogy mit rakjunk az asztalra reggeli gyanánt. Természetesen az a vágyunk, hogy egészséges alapanyagokból készüljön el a reggeli. Nyűgös vagy időben nagyon kimért reggeleken is gondoskodnunk kell az energia bevitelről. Tudjuk, hogy mennyire fontos étkezésünk a reggeli, semmiképp sem szabadna kihagyni. Ha tehát gyorsan szeretnénk valami finomat, akkor sokszor jut eszünkbe a pirítós. Amíg a kenyérpirítóban barnulnak a kenyérszeletek, addig arra is van időnk, hogy a kávét és/vagy teát elkészítsük.

A legegyszerűbb reggelik egyike a pirítós, hiszen nem kell hozzá más a kenyéren kívül, csak valami, amivel megkenjük a kenyeret és némi feltét. Joggal gondolhatnánk azt, hogy nemcsak a reggelihez vezető legkönnyebb út, hanem egyben a legunalmasabb is, pedig ez egyáltalán nem így van. Azaz nem kell, hogy így legyen.

A megszokásaink még a reggeliben is érvényesülhetnek, így vannak olyan időszakok az életünkben, amikor jóformán mindig ugyanazt esszük. Talán fel sem fogjuk ezt igazán, csak visz a lábunk a konyhába, és a kezünk automatikusan azokért az alapanyagokért nyúl, amiért minden nap. Nos, fel lehet azért dobni a pirítóst is, csak át kell kicsit gondolnunk.

A pirítóst régebben vajjal vagy zsírral kentük meg, és mielőtt még a megbarnult kenyérre rákentünk volna vajat vagy zsírt, átdörzsöltük alaposan fokhagymával. Ezt ma pontosan ugyanígy meg lehet tenni, de ha dolgozni megyünk, az embertársainkra való figyelem miatt érdemesebb csak a hétvégén fogyasztani fokhagymát. A pirítós kiváló sajttal megszórva is. De, hogy ne csak ízében legyen sajtos, hanem kinézetében is különleges legyen, ezért ügyesen lehet manőverezni. Nem is kell sok alapanyag ehhez a pirítóshoz, mégis nagyszerű és látványos reggelivel rukkolhatunk elő. Választhatunk teljes kiőrlésű kenyeret, amelyet szabadítsunk meg a héjától, majd nyújtófával lapítsuk ki a kenyérszeleteket. A kenyérre fektessünk rá egy lapkasajtot és tekerjük fel. Olívaolajon vagy vajon süssük aranyló barnára a kenyértekercset. Így, magában is fogyasztható, de a különböző ízléseknek megfelelően, kis csészékbe kihelyezve mustárba, majonézbe, ketchupba is mártogathatjuk a tekercseket.

Ha pirítósra vágyunk, de nem az általánosra, az unalmasabb változatra, akkor dobjuk fel. Akkor igazán jó, ha szeretjük a tojást is, így kettőt együtt is fogyaszthatjuk. Használjunk teljes kiőrlésű kenyeret, amelyet vajon, olajon pirítsunk meg, ezután süssük ki a tojást is. A tükörtojást helyezzük rá a kenyérre és együtt süssük tovább. Szórjuk meg reszelt sajttal. Amikor már ráolvadt a sajt, kész is vagyunk. Ugyanúgy lehet mártogatni is, de friss zöldségekkel kíséretével is ízletes.

Gondoltad úgy, hogy a pirítós édesen is jó lehet? Készítsd el hagyományos módon a pirítósokat, és szelj rá gyümölcsöket. Ki tudja, lehet így válik a kedvenceddé.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)