Nyűgös, de akár kevésbé nyűgös reggeleken is gondot okozhat az, hogy mit rakjunk az asztalra reggeli gyanánt. Természetesen az a vágyunk, hogy egészséges alapanyagokból készüljön el a reggeli. Nyűgös vagy időben nagyon kimért reggeleken is gondoskodnunk kell az energia bevitelről. Tudjuk, hogy mennyire fontos étkezésünk a reggeli, semmiképp sem szabadna kihagyni. Ha tehát gyorsan szeretnénk valami finomat, akkor sokszor jut eszünkbe a pirítós. Amíg a kenyérpirítóban barnulnak a kenyérszeletek, addig arra is van időnk, hogy a kávét és/vagy teát elkészítsük.
A legegyszerűbb reggelik egyike a pirítós, hiszen nem kell hozzá más a kenyéren kívül, csak valami, amivel megkenjük a kenyeret és némi feltét. Joggal gondolhatnánk azt, hogy nemcsak a reggelihez vezető legkönnyebb út, hanem egyben a legunalmasabb is, pedig ez egyáltalán nem így van. Azaz nem kell, hogy így legyen.
A megszokásaink még a reggeliben is érvényesülhetnek, így vannak olyan időszakok az életünkben, amikor jóformán mindig ugyanazt esszük. Talán fel sem fogjuk ezt igazán, csak visz a lábunk a konyhába, és a kezünk automatikusan azokért az alapanyagokért nyúl, amiért minden nap. Nos, fel lehet azért dobni a pirítóst is, csak át kell kicsit gondolnunk.
A pirítóst régebben vajjal vagy zsírral kentük meg, és mielőtt még a megbarnult kenyérre rákentünk volna vajat vagy zsírt, átdörzsöltük alaposan fokhagymával. Ezt ma pontosan ugyanígy meg lehet tenni, de ha dolgozni megyünk, az embertársainkra való figyelem miatt érdemesebb csak a hétvégén fogyasztani fokhagymát. A pirítós kiváló sajttal megszórva is. De, hogy ne csak ízében legyen sajtos, hanem kinézetében is különleges legyen, ezért ügyesen lehet manőverezni. Nem is kell sok alapanyag ehhez a pirítóshoz, mégis nagyszerű és látványos reggelivel rukkolhatunk elő. Választhatunk teljes kiőrlésű kenyeret, amelyet szabadítsunk meg a héjától, majd nyújtófával lapítsuk ki a kenyérszeleteket. A kenyérre fektessünk rá egy lapkasajtot és tekerjük fel. Olívaolajon vagy vajon süssük aranyló barnára a kenyértekercset. Így, magában is fogyasztható, de a különböző ízléseknek megfelelően, kis csészékbe kihelyezve mustárba, majonézbe, ketchupba is mártogathatjuk a tekercseket.
Ha pirítósra vágyunk, de nem az általánosra, az unalmasabb változatra, akkor dobjuk fel. Akkor igazán jó, ha szeretjük a tojást is, így kettőt együtt is fogyaszthatjuk. Használjunk teljes kiőrlésű kenyeret, amelyet vajon, olajon pirítsunk meg, ezután süssük ki a tojást is. A tükörtojást helyezzük rá a kenyérre és együtt süssük tovább. Szórjuk meg reszelt sajttal. Amikor már ráolvadt a sajt, kész is vagyunk. Ugyanúgy lehet mártogatni is, de friss zöldségekkel kíséretével is ízletes.
Gondoltad úgy, hogy a pirítós édesen is jó lehet? Készítsd el hagyományos módon a pirítósokat, és szelj rá gyümölcsöket. Ki tudja, lehet így válik a kedvenceddé.
További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!