Jump to content

Eljött a teázás ideje

2018. 10. 25. 19:00

Nem panaszkodhatunk az eddigi őszi időjárásra, de abban biztosak lehetünk, hogy a jó időt az esősebb, hűvösebb fogja váltani. Igyekszünk felkészülni a hidegre, erre többféle megoldásunk lehet.

A fával tüzelők már elkészíthették a télire szánt faanyagot. Sőt sok háztartásban már el is kezdték használni a tüzelőt. Akiknek kertjük van, az avar összegyűjtésén túl egyéb teendőjük is van, hogy kertjüket, növényeiket felkészítsék a télre. A szobanövényeket is átültethettük, visszametszhettük, talán a nagytakarításon is túl vagyunk. A család minden tagja részére előkészítettük a vastagabb ruhákat, a nemrégiben még viselt nyáriak a szekrény hátuljában, összehajtva kaptak helyet. Talán már az otthonunkba is beköltözött az ősz, annak alapanyagaival, terméseivel és színeivel.

Minden évszaknak megvan a maga varázsa, és az ősz kimondottan a színeivel tud elkápráztatni. Számolnunk kell a hideggel, az esővel, az egyre kevesebb napsütéssel, de ez nem veheti el az életörömünket. Az ősz és a tél egyben a kellemes teázások időszaka is lehet. Sokak számára elmaradhatatlan a reggeli kávézás szeánsza, de talán még a megszállott kávézók is szívesen kortyolnak meleg teát.

Arról talán nem is kell túl sokat beszélni, hogy milyen fontossággal bír a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Az ősz ráadásul hajlamosabbá tesz arra, hogy megbetegedjünk, ezért nemcsak a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása javasolt a vitaminkészletünk feltöltése miatt, hanem a meleg tea is gyógyír lehet a fájó torokra. Annyiféle tea közül válogathatunk. A gyümölcsös teáktól kezdve, a gyógyteákon át nemcsak a folyadékpótlásról gondoskodik a tea, hanem a testi egészségünk javításáról is.

A kávé mellett sokan fogyasztanak reggelente zöld teát is. Ne véletlenül, ugyanis segít a test zsírégetését beindítani, és ha ezzel kezdünk reggel, akkor már tettünk magunk érdekében valamit. A fogyáshoz szükséges a megfelelő anyagcsere, amelyhez pedig elengedhetetlen az elegendő folyadékbevitel. Erre a zöld tea tökéletesen megfelelő választás.

A fekete teát fogyasztók jót tesznek a gyomruknak, pláne akkor, hogy még panaszaik is vannak, ugyanis gyógyír lehet a gyomorbántalmakra. Puffadás, hasmenés ellenszere lehet, de az emésztést is segíti.

A korábban jellemző fekete tea fogyasztásunk mára más sokkal inkább a gyümölcsteák és a herbateák felé terelődött. A boltokban kapható filteres teák megkönnyítik a teafogyasztást, így intenzív gyümölcsös teához juthatunk, ám sokan saját szedésű gyógynövényeket használnak fel teázásukhoz. A kamilla jól ismert hatása, hogy megnyugtat, elalvás előtti fogyasztása hatékony lehet, nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt is. A hársfa, a csalán, a citromfű mind-mind jó hatással van ránk.

Érdekes, hogy bár a tea szerte a világban ismert és használt, némelyik nemzet kimondottan nagy teafogyasztó, mi magyarok nem tartozunk ezek közé. Ránk az a jellemző, hogy idényszerűen, az őszi és téli hónapokban fogyasztjuk intenzívebben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)