Jump to content

Őszi mozgás akár a kertben is

2018. 10. 09. 19:00

Az őszi esős idő egyre kevésbé csalogat a szabadba, de a napsütés meghozhatja a kedvet. Az őszi időjárás tartogathat még számunkra jó időt, amit érdemes kihasználni.

Az ősz minden szépségét megtekinthetjük, ha egy kirándulást megejtünk a hazai erdőkben. A táj egészen más színezetű, és ezt természetesen a szó szoros értelmében kell venni, mert egészen elképesztő színeket képes produkálni az őszi erdő. Már csak ezért is érdemes ilyenkor túrázni. A friss levegő, a még napközben kellemes meleget adó napfény nemcsak D-vitaminnal, hanem hihetetlen energiával tölthet fel.

Azért, hogy energiát kapjunk a természettől, D-vitamin a naptól, még csak az otthonunkat sem kell elhagynunk, ha kertünk is van. Nemcsak azt jelenti, hogy a kertbe kiülhetünk olvasgatni, kávét kortyolgatni, a baráti összejövetelek helyszíne is lehet, hanem a munka terepe is.

Akinek kertje van és abból is a legjobbat szeretné kihozni, az jól tudja, hogy némi energiabefektetésre van szükség ehhez. Ki hogy tekint az őszi kerti munkára, de az nemcsak kötelező és szenvedéssel teli lehet, hanem a jó oldaláról is meg lehet közelíteni. Tekintsünk arra úgy, mint otthoni testmozgásra, amelynek plusz előnyeit kell figyelni. Az egyik az, hogy kellemesen megmozgatja az embert, a másik pedig, hogy a szabad levegőn kell addig is tartózkodnunk. Még jobb, ha a nap is süt.

A kerti munkából a család minden tagja kiveheti a részét. A fő cél természetesen az, hogy felkészítsük a kertünket, a kerti növényeinket a téli időszakra. Amennyiben van medencénk, a szükséges lépéseket meg kell tenni. Vagy leengedjük a vizet, vagy pedig megfelelő, erre a célra kialakított takarófóliával fedjük le.

Ha kerti tavunk van, azzal is van teendőnk. A víz leengedése azért fontos, hogy a fagy ne tegyen kárt, de egy évben egyszer mindenképp érdemes szárazon elvégezni egy alapos tisztítást. A zöld algák kiirtása így lesz igazán hatékony. A kerti csapot is téli üzemmódba kell állítani, vagyis el kell zárni a vizet.

A virágágyásokat is rendezni kell, ami annyit jelent, hogy az egynyári növényeket el kell távolítani, az évelőket még most kell visszavágni azért, hogy a telet sikeresen átvészeljék.

Az örökzöldeket is most kell megmetszeni. Sőt az ültetésüknek is ideje lehet akkor, ha földlabdával együtt vásároljuk meg a növényeket. A sziklakerti növények metszését, szépészeti beavatkozását is ilyenkor kell megejteni, de ez nemcsak a sziklakerti növényekre és örökzöldekre érvényes, hanem a lomhullatókra ugyanúgy. A fűféléket tövig le kell nyírni és az avar összegereblyélésébe a gyerekek is szívesen beszállnak.

A kertből összegyűjtött gazt, növényi szárakat, lemetszett felesleget gyűjtsük komposztba, amelyet később a gazdagítás jegyében fel lehet használni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)