Jump to content

Időspórolás a konyhában

2018. 10. 08. 19:00

Hol könnyebben vesszük az akadályokat, hol nehezebben. Nőként a konyhában tenni-venni alapvető feladatunk, csakhogy ezt akkor is tennünk kell, ha ahhoz semmi kedvünk sincs. Sok időt megspórolhatunk, ha a konyhában némi leltárt végzünk.

A konyhában is rendnek kell lennie, mert még ha szeretünk is főzni, akkor is időben végezni kell azzal, hiszen a napjaink be vannak táblázva. Természetesen a higiénia kulcsfontosságú, valamint az is, hogy a felhasználandó alapanyagokért úgy nyúljunk, hogy tudjuk minek hol a helye. Már a vásárlás után az a legfontosabb dolgunk, hogy a termékek a megfelelő helyre kerüljenek a háztartásunkban. Amit hűteni szükséges, az mehet a hűtőbe, a többi a spájzban kap helyet.

Ha a konyhában a káosz a jellemző, akkor több idő szükséges a főzéshez is. Elképzelhető, hogy a spájzban két helyen is megtalálható a tészta? Amikor vásárolunk, eleve nem biztos, hogy emlékszünk van-e otthon, és mennyi. Könnyen lehet, hogy úgy vásárolunk a boltban, hogy az adott termékből van otthon, csak a káoszban nem tudjuk felmérni, felidézni az erőforrásainkat. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni, érdemes leltárt végezni. Minden alapanyagfajta egy helyre kerüljön. A fűszerek kerüljenek egy helyre, és a sokat használtak belekerülhetnek üvegbe is, hogy a rendszerezésük praktikusabb és átláthatóbb legyen. A hűtőben is érdemes rendszerezést bevezetni. Oda is úgy kell benyúlnunk, hogy azonnal tudjuk, melyik alapanyag hol van.

A főzés során megmaradhatnak alapanyagok, amelyet könnyedén a kukába seperhetünk, de gondolkodhatunk másképp is. Amennyiben nem célunk a pazarlás, úgy inkább fagyasszuk le azt, ami maradék. A spórolás ott kezdődik, hogy csakis a romlott élelmiszertől szabadulunk meg, mert az az egészségünkre is veszélyes. Még a szárazabb zsemle, kenyér is helyet kaphat a fagyasztóba, és ha egyszer arra döbbenünk rá, hogy elfelejtettünk pékárut vásárolni, nagyon jó lesz kiolvasztani azt, mikróban megmelegítve olyan, mintha a pékségből frissen hoztunk volna haza.

Ha már rend van a konyhai munkaterületünkön, akkor értékes időt spórolunk meg azzal, hogy mindenért tudjuk, hová kell nyúlni. A főzést akkor tartjuk befejezettnek, ha a konyhát is rendben tudjuk. Ebbe természetesen a mosogatás is beletartozik. Akinek van mosogatógépe, az csak belehelyezi a főzéshez felhasznált eszközöket és ezzel el is intézte. Ám még a mosogatógép mellett is szükséges lehet mosogatásra, ha egy eszközt többször szeretnénk használni, így manuális mosogatásra van szükséges. Akkor is így teszünk azonban, ha azért a néhány eszközért nem szeretnénk a mosogatógépet beindítani. Az időspórolás érdekében tehát még főzés közben tegyünk rendet magunk körül. Mosogassunk el, töröljük le a munkafelületeket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)