Jump to content

Régiből új nemcsak külsőben, de funkcióban is

2018. 09. 28. 19:00

Ha az otthonunk átalakításáról beszélünk, akkor mindenki arra gondol, hogy mekkora kiadásokkal jár egy ilyen újítás. Nem muszáj teljesen újjal számolni, a régiekből is csodát lehet létrehozni.

Az ügyes kezű, találékony és kreatív emberek olyanban is lehetőséget látnak, amelyet a kevésbé kreatívak csak teljesen új termék vásárlásával tudnának megvalósítani. A pazarlás úri muri, a legtöbben nem engedhetjük meg magunknak, ezért abból kellene kihozni jót, ami eleve adott. Egy meghatározott rendeltetésű tárgyra nehéz úgy rátekinteni, hogy abba mást is belelássunk, pedig a kreatív emberek ezzel a szemlélettel tudnak különlegességeket alkotni. Vagyis olyanból is új használati tárgyat képesek készíteni, amelynek egészen más funkciót szántak.

A létra az a segédeszköz, amely az otthonunkban és az otthonunk körül azt teszi lehetővé, hogy a magasabban lévő helyekhez is hozzáférjünk. Kiváló és gyakorta használt, éppen ezért nagyon nehéz elvonatkoztatni eredeti funkciójától. Mit szólnál ahhoz, ha egy már eléggé használt fából készült létrát a falra akasztanál? Egy olyat, amelyik már instabil, amelyik helyett már egy fémből készült, stabilabb létrát használsz. Ha még nem akarsz megválni a fa létrádtól, akkor alkalmazd fali polcként. Vedd le azokat az elemeket, amelyek a lábakat összetartják. Kezeld a fa létra felületét, hogy megvédd az állagát, és sarokpolcként szereld fel a falra vízszintesen. Kész a polc. A létrás megoldásra van másik alternatíva is. A már agyonnyűtt létra állópolcként lehet használatos. A létra fokain keresztben elhelyezett lapokra kerülhetnek ki apró dísztárgyak.

Amelyik tárgyat használjuk, annak anyaga elhasználódik, elöregszik. Ez teljesen magával értetődő, de még így sem kell mindentől megszabadulni, valamire jó lehet. Egy kicsorbult fokú villában, meggörbült evőeszközben nem sok használhatót látnánk, de ha kreatív szemmel nézünk arra, akkor fogassá válhat. Több csorba villa egy falapra felcsavarozva, a nyele meghajtva igazi "csináld magad" új tárgyat adhat.

Szétnyitható kerti bútoraink állapota idővel leamortizálódik. Ha már a testsúly megtartására gyengévé válik az anyaga, némi megerősítés és felújítás után a falra kerülhetnek. Nem is gondolnád, de akár a szekrény, vagy a ruhainas szerepét is beöltheti. Szükség esetén a fara rögzített széket szétnyitjuk, az ülőfelületére szépen behajtogatva jól mutatnak a ruháink, de doboz is kerülhet arra, hogy nagyobb rendet tartson. A szék lábainak keresztpántjaira kerülhetnek a fogasok. Az így helyet kapott ruhák rendszerezve, rendezve és gyűrődésmentesen tárolhatók.

Hogyan kerülhetne egy gereblye a konyhádba? Úgy, hogy a gereblye fa nyelét eltávolítod, csak a fém, a föld megmunkálására való részt használod fel. Ha a falra felszereled, a talpas poharaidnak retro dizájnos tárolást biztosítasz.

Gondoltál már úgy a kézi sajtreszelőre, mint lámpabúra? A négy oldalas reszelő lyukain átszűrődő fény csak még érdekesebbé teheti a helyiséget.

Egy hálójától megfosztott teniszütőbe méretre vágatott tükör a lakás jó dekorációja és használati tárgya lehet, mindezt fillérekből.  

Polcok tartó pilléreit bármelyik lakberendezési üzletben be lehet szerezni, szereld fel a falra. Ha van otthon kidobásra szánt könyved, akkor polcként még kiváló lehet. Rakd rá a talpakra a könyvet és kisebb tárgyak helyet kaphatnak rajta.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)