Jump to content

Válts őszi hangulatra otthonodban is

2018. 09. 11. 19:00

Talán még magunkban is tagadni szeretnénk, hogy közeledik az ősz, de hiábavaló küzdelem. Az ősszel együtt pedig érkezik az esősebb, hidegebb időszak, és ez még mindig csak előfutára a télnek. A sötétség, a hideg gondolata is elkedvetleníthet. Ne engedjük.

Természetesen megvan az ősz maga szépsége, hiszen elkezd a természet ezer színében ragyogni. A gyönyörű színek azonban hamarosan nemcsak a fán, hanem a talajon lesz inkább látható avar formájában, amely egyértelmű változása a természetnek. Ahogy pedig a természet változik, talán még az ősi ösztönök lépnek működésbe bennünk is, de egyre nagyobb késztetést érzünk ahhoz, hogy otthonunkba behúzódjunk. Ahogy a medve és más állat is keres maga számára egy téli rejteket, úgy vonulunk vissza mi is. Teljesen nem tudunk, hiszen mindenkinek megvan a maga kötelezettsége, de amint lehetőségünk adódik az esős, egyre borongósabb napok végén a legjobb odahaza lenni.

Habár a fák eleinte csak színesbe öltöznek, de egy idő után lehullatják ruhájukat. Teljesen pucéran töltik a telet, míg mi emberek ilyenkor kezdünk egyre több ruhát magunkra venni. A természet lenyugodni készül hamarosan, de mi emberek ősszel még érezhetünk magunkban egy újabb löketet. Talán az teszi velünk ezt, hogy az ősz tudata már ugyan bennünk van, azonban még napközben kellemesen feltölthet a napsütés (kivéve akkor, ha egész nap esik az eső). Az iskolakezdésen túl van már mindenki, annak izgalma is kezd alábbhagyni, a nyári ruhákat már kezdjük fokozatosan leváltani. Amelyik családban iskolás gyerkőc is van, ott az ősz nagyobb zsongással kezdődhet. A hosszú nyári szünetet felváltja a kötelezettségek sora. Helyet kell szorítani a tanulásnak, a különóráknak, az edzéseknek, de be kell biggyeszteni a játékot, a pihenést és azt az időt is, amikor az ember saját magára koncentrálhat.

Ahogy a természet is váltásba kezd, úgy kezdhetsz te is. Mondjuk úgy, hogy keresel valami olyan, ami beilleszthető az életedbe, és amely által jobbá teheted a napjaidat. Lehet ez egy új hobbi, de belevághatsz egy tanfolyamba, kipróbálhatsz új sportokat, vagy egyszerűen visszatérsz a kocogásra. A lényeg, hogy tedd érdekesebbé azt az időszakot, amely a bekuckózásról szólna.

A nap még ugyan süt, de azt is tudjuk, hogy ez is el fog múlni, és helyét a hűvösebb és sokkal csapadékosabb idő váltja majd fel. Elkezdheted az otthonod téliesítését is. Nemcsak arról van szó, hogy beszerezd a tüzelőt, ha szükséges, hanem kezdheted úgy, hogy megszabadulsz minden kacattól, ami csak a porfogó szerepét tölti be az otthonodban, de igazi hasznát nem veszed. Most, hogy előveszed a hűvösebb időkre való ruhákat, szelektálj is. Bármit is ítélsz feleslegesnek, azt nem kell kidobnod, hanem adományként felajánlhatod rászorulóknak. Duplán jót teszel: magaddal és másoknak is. Ha pedig már arra az időszakra gondolsz, amikor kint esik, hideg van, és szeretnéd az otthonod kényelmét és melegét érezni, akkor vásárolj új párnákat, szőnyegeket, plédeket, vastag zoknit vagy mamuszt. Szerezz be néhány kiváló teát, könyvet, gyertyákat, füstölőt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: https://flic.kr/p/Rngbw3, https://flic.kr/p/Z3bY3W, https://flic.kr/p/21fAAmV,)