Jump to content

Tisztítsd otthonod levegőjét környezetbarát módon

2018. 08. 21. 19:00

A légszennyezést mi magunk is megérezzük. A nagyvárosban élők nagyobb dózisban szippanthatják be a káros anyagokat, de ma már senki sem tud ez elől teljesen elmenekülni. Mégis sokat tehetünk saját érdekünkben akár otthon is.

 

A környezetszennyezés, a természetes élőközösségek megbontása a fakitermeléssel, a termőfölddé alakítással kellően megbolygatta a vadon élő állatok lakhelyét, és még a klímára nézve is nagy hatással van. Ezt már a szakemberek és a természetvédők is felismerték. Sokan és sokat tesznek annak érdekében, hogy újra betelepítsék őshonos növényzettel a környezetet. Ha hagyjuk, akkor a természet hamar visszaveheti az irányítást és újra élet telepedhet meg ott, ahol sivárság volt. A nagyvárosban élők a betonrengetegben is szeretik a természetet a közelükben tudni, ezért tartanak maguk mellett valamilyen állatot, és még többen veszik magukat körbe otthon is növényekkel. Akiknek megadatott a kert, a szép virágok mellett gyümölcsfákat, konyhakerti növényeket is termesztenek, így még a felhasználhatóságot is biztosítják. Emellett jól esik a természetbe kimenni, a saját kertünkben dolgozni, annak termését élvezni. A növények jó hatással vannak az ember lelkére, de az egészségére is.

Betondzsungelben, tömblakásban sem kell a növények szeretetéről lemondani. Sőt, kimondottan hasznos lehet, ha olyan szobanövényekkel vesszük körbe magunkat, amelyek nemcsak megörvendeztetnek új virággal, hajtással, hanem még az egészségünket is szolgálják azzal, hogy tisztítják a levegőt. Egyes szobanövények ugyanis fokozottabban tisztítják a levegőt, azaz hatékonyabban szűrik ki a levegőből a káros anyagokat.
A szobanövényekkel való foglalkozás hobbiként is szolgálhat, örömet okoznak látványukkal, természetes hangulatot varázsolnak otthonunkba, valamint javíthatják a levegő minőségét.

 

A legjobb légtisztító növények közé tartozik a sokak otthonában megtalálható filodendron. Ha eddig is kedveltük a nagy levelű növényt, talán eztán még inkább szeretni fogjuk. A közvetlen, otthoni környezetünkben számos tárgy onthat magából olyan színtelen gázt, amelyet a filodendron képes megszűrni. A bútorok ragasztó- és festékanyagaiból kiáramló gázok, a körömlakk vagy a cigarettafüst mind egészségtelen az ember számára, de a filodendron jó megoldás lehet a kompenzálásra.

Egy másik otthonunkban is kedvelt növény a vitorlavirág, amely ugyancsak képes megszűrni a levegőben található káros anyagokat. A krizantém is pontosan ezt teszi. A pálmák legtöbbje légtisztító hatású, némelyik pedig még plusz előnnyel is jár, ugyanis a levegő párásítását is segíti. A csokrosinda, vagy más néven zöldike, sokak otthonában megtalálható, és ez így helyes, hiszen kiváló légtisztító növény.

A pozsgásak is mind hatékony segítséget jelenthetnek a levegő tisztításában. Így a szanzavéra, a fikuszfajták, a dracénák és az aloé vera is segíthet minket. Emellett az aloé vera egyéb gyógyhatása is ismert.

A növények tehát nemcsak a szemnek és a léleknek kedveznek és nemcsak a lakberendezés elemeiként, dekorációként használhatók fel, hanem egészségügyi hasznuk is van. Kísérletek szerint, ha egy lakásban legalább tizenöt cserépnyi, jó levegőtisztító növény található, akkor eredményesen javíthatják az otthoni levegő minőségét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: powerofpositivity.com, vipnotic.com, pinterest.com)