Jump to content

Hogyan gondozzuk kerti lakóinkat a nagy hőségben?

2018. 08. 15. 19:00

Fura egy nyarunk volt/van. Eleinte nem sok meleggel kecsegtetett, aztán rendesen beindult, és most kánikulát élhetünk meg. Csúcsokat döntöget a meleg, de ha erre nem is sokat adunk, akkor is látjuk a környezetünkben, hogy nagy szükség van a vízre.

Ebben a hőségben különösen oda kell figyelni embertársainkra, de bármilyen állatot tartunk otthon, fokozott figyelmet kell rájuk is fordítani. Az emberek és az állatok el tudnak bújni a nap elől fedett, árnyékos, hűvös helyre (ideális esetben), de ezt a növények nem tehetik meg. A nagy hőség szárazsággal is jár, és logikusnak tűnik, ha azonnal locsolni akarjuk a kertünkben élő, azt szépítő és árnyat is adó növényeinket. A kerti növényeink nem tudnak árnyékos helyre bújni a nap égető sugarai elől, hacsak eleve nem olyan fekvésű területre ültettük. A nagy meleg idején arra is nagyobb a késztetésünk, hogy a növényeinket is megitassuk. Magunkból indulunk ki, hiszen megnő vízfogyasztásunk és kimondottan keressük a vízközelséget. Ha nem jól választjuk meg a vízmennyiséget, valamint a locsolás idejét nemhogy jót tennénk a kertünk lakóival, hanem egyenesen ártunk.

A nem túl nagy kert esetében ideális megoldást jelent a locsolókannás locsolás, amely ugyan időigényesebb és némi cipekedéssel jár, de a növények meghálálják a törődést. Nagyobb kert esetében már öntözőberendezés használata a célszerű. Létezik a csepegtetős öntözőberendezés, amely ugyancsak jó megoldás lehet.

Amennyiben a növények gyökere köré mulcsot helyezünk ki, az megnehezíti, hogy a talaj hamarabb kiszáradjon. Ne a tűző napon kezdjünk bele a növények locsolásába, hanem vagy kora reggel vagy pedig az esti órákban. Ha a hőségben támadna kedvünk locsolni, akkor azt érnénk el, hogy a növények levelén megmaradó vízcseppektől a levelek kifakulhatnak, kiéghetnek, hiszen a vízcsepp úgy működik ez esetben, mint egy lencse. Ha nem akarjuk bántani a növényeinket, akkor időzítsük a locsolást a korai vagy késői időre. Nemcsak a növényeknek esik jobban ilyenkor a víz, de számunkra is kényelmesebb, kellemesebb a hűvösben megejteni ezt a kerti feladatot.

Van, aki a gyepet is csak ilyenkor locsolja, de valójában semmi rosszat nem tesz az a fűnek, ha akár napközben vizet kap. Az esőszerű öntözéssel nemcsak a növény jut vízhez, de a ház környéke is felfrissülhet. Kánikulában azonban a víz nagy része korábban elpárolog, mint ahogy a gyökérzet azt fel tudná szívni, így inkább a portalanítás, a párologtatás fog funkcionálni.

Sokan locsolnak naponta hőség idején, azonban akkor teszünk igazán jót kertünkkel, növényeinkkel, ha csak 3-4 naponta kapnak vizet, akkor viszont bőségesen. Ebben az esetben elkerülhető, hogy a növények kifakuljanak, fonnyadjanak, foltosodjanak, gomba jelenjen meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com, civiltoday.com | videó: youtube.com)