Jump to content

Az albérlők világa

2018. 07. 31. 19:00

Mi teszünk, ha van egy kihasználatlan ingatlanunk? Hagyhatjuk üresen, eladhatjuk, hogy megpróbálhatunk abból többet kihozni annak ellenére, hogy nem lakjuk, vagyis bérbe adjuk. Ha jól megválasztjuk az albérlőket, lehet költséghatékony megoldás.

Mindenki vágya az, hogy előbb vagy utóbb legyen saját otthona, ahol nyugodtan élhet, ahol megkezdheti saját, különálló életét, ám amíg ide eljutunk, lehet, hogy több állomást meg kell járnunk. A szülőktől való különválás, a felnőtt élet megkezdése sokaknak nem jár automatikusan saját lakással, házzal. Ha a szülők nem tudják egy otthonnal elindítani a gyermeküket, akkor a legkézenfekvőbb megoldásnak az albérlet tűnik. A pályakezdő, vagy a felsőbb fokú tanulmányaikat végző fiatalok albérletekben szokták meghúzni magukat ideiglenesen. A főiskolákon, egyetemen tanuló hallgatók zöme kollégiumban kaphat helyet tanulmányai ideje alatt, de mások jobban szeretnek független, külön élni és tanulni másoktól. Az átmeneti bérlők közé tartoznak tehát azok a fiatalok, akik most kezdik saját életüket. Átmeneti bérlők lehetnek azok is, akiknek még nincs saját otthonuk, de már keresik a megfelelőt. Vásárlás előtt állnak, de az átmeneti időszak alatt valahol álomra kell hajtaniuk a fejüket. Mások építkezés miatt kényszerülnek albérletbe, ugyanis saját otthonuk még nincs kész.

Az albérletbe kiadó lakás tulajdonosa legtöbbször kíváncsi, hogy milyen távon számíthat a bérlésre. A lakás főbérlője leginkább hosszú távú megoldást szeretne, hiszen egy bérlő leváltása mindenképp költségekkel jár. Ha a bérlő és a kiadó is hosszú távban gondolkodik, akkor a célok összeérhetnek, és sikerül mindenki terve. Ám egy fiatal diák, aki még most tanulja a pénzt beosztani, nem biztos, hogy a megfelelő bérlő lehet. Nem is mindig a pénztől függ, hogy a fiatal marad-e a lakásban vagy sem, hanem találhat az iskolához közelebbi megoldást, vagy összeköltözhetnek egy albérletbe többen is, amely a költségek spórolásán túl hangulatosabbá teheti a diákéveket. Éppen ezért a lakást bérbeadók szeretik tudni, hogy ki az, aki a lakást bérelné. Hosszabb távon gondolkodik a lakásban? Bizonytalan?

Míg a lakást kiadók szeretnének olyan albérlőt találni, aki minimum egy éves bérlésben gondolkodik, addig sok bérlő élete annyira kiszámíthatatlan, hogy nem mer aláírni olyan bérleti szerződést, amely meghatározza a minimum időszakot, amit az albérletben kell töltenie.

Habár az albérlő keresi fel a kiadó lakások tulajdonosát, lényegében a tulajdonostól függ, hogy kiadja-e. Ha egy jól felszerelt, felújított lakásról van szó, egyáltalán nem mindegy, hogy kit és mennyi időre enged be.

A tartós albérlők között is lehetnek olyanok, akik tudatosan nem kötik le magukat egy ingatlannal, hanem albérletről albérletre járnak. Akadhat közöttük bűnöző életmódot élő is. Tartós albérlő azonban nem csak kétes életet élő lehet, hanem olyan is, aki olyan lakást bérel magának, amelyet amúgy nem tudna megvásárolni magának. Az ilyen albérlők számára nem jelent örömet, hogy ingatlant vásároljon meg, számára fontosabb az, hogy hol van, milyen lakásban. Lakásbérlésre a megváltozott életkörülmény is okot adhatnak.

Az albérlet kiadása bizalmi kérdés, mindkét fél számára megnyugtató lehet, ha egymásra találnak. A hosszútávban gondolkodó főbérlő jövedelmet szeretne ingatlanából kicsikarni, az albérlő pedig nyugodt, élhető, megfizethető albérletet keres. Ennek a kettőnek kell összetalálkoznia, ami nem mindig egyszerű.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: medium.com, johnnysells.ca, patch.com)