Jump to content

Forró téma: sós desszertek a meleg napokra

2018. 07. 30. 10:05

Ha nyár, akkor hajnalig tartó baráti összejövetelek, vidám hétvégék a gyerekekkel, gondtalan utazás… és persze állandó fogyókúra. Ha a meleg évszakban jókedvünket és alakunkat is szeretnénk megőrizni, és a családot is jóllakatnánk, akkor válasszunk pulykahúsból készíthető fogásokat. Váltsuk le a cukros édességeket egészséges sós csemegékre! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ezek a receptek sem az időt, sem a kalóriát nem pazarolják.

Mindannyian szeretjük a hosszú nyári délutánokat, a virágoktól illatos levegőt, a csillagos éjszakába nyúló beszélgetéseket. Mikor a gyerek az ölünkben alszik el, összebújunk szeretteinkkel. Mikor felemlegetjük a régi emlékeket, vagy a barátokkal tárgyaljuk meg az élet értelmét. Nyáron kicsit jobban megismerjük egymást, az énhatárok is felolvadnak a hőségben.

Ezt a boldogságot csak a finom falatok tehetik még teljesebbé. Viszont sokszor fejtörést okoz, mivel lepjük meg vendégeinket. Mi az, ami mindenkinek tetszik, modern és egészséges, emellett nem jelent veszély a nehezen megszerzett csinos alakunkra? Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya a pulykahúsra esküszik, mert a pulyka az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, zsírszegény és sokoldalúan felhasználható. „Manapság minden divatos diéta hüvelykujjszabálya a fehérjében gazdag, ám cukorban és szénhidrátokban szegény étkezés. De mit tegyünk, ha nyakunkon a család, a gyerekek desszertért kiáltanak és bizony a nagyi sem arról híres már, hogy könnyedén vált rigó jancsiról paleo étrendre? A megoldás: sós desszertek. Szeretem a pulykát, mert könnyen, gyorsan, egészséges falatokkal lephetem meg a családomat, még a legkisebbek is ellenállás nélkül elfogyasztják az ételeket.”

Az egyik legegyszerűbb, biztos sikert akaró recept a sonkás muffin. Akárcsak édes testvérei, ez is egyszerűen elkészíthető. Csak összekeverjük a hozzávalókat, papírba rakjuk a masszát, majd sütőbe toljuk a finomságot. Frissen, még melegen az igazi! Kínáljunk hozzá mártogatós zöldségeket! A gyerekek imádni fogják a színes kis muffinpapírokat, ami meghozza a kedvüket a csemegézéshez. Még az is lehet, hogy megszeretik a húst!

Ínyencek kedvence lehet a pulykasonkás mini linzer, amiben a pulykahús gyengéden olvad össze a lilahagymával, a sajttal és a tojással. A francia quiche-re hasonlító desszert akár önálló fogásként is megállja a helyét. Pikniken, vagy tábortűz mellett is hamar elfogy. Bátrabbak egyedi fűszerezéssel is különlegessé tehetik.

A magyaros ízek kedvelőinek ajánlott a kolbászos batyu, ami a hagyományos disznó helyett pulykakolbászból készül. Még a nagypapa sem fogja észrevenni, hogy kedvenc húsát egészségesebb felvágottra cseréltük, annyira ízleni fog neki a gombával megbolondított töltött desszert. A strandon is ott a helye, elcsomagolva a fürdőruhánk mellé.

Pulykasonkás muffin

- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg főtt füstölt pulykamell sonka
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 dl napraforgó olaj
- paprika
- kis fej lilahagyma
- tej
- 1 kávéskanál sütőpor
- só, bors
- szerecsendió

A lisztet a tojással, a sütőporral, az olajjal és a fűszerekkel összekeverjük. Először kevés tejjel dolgozunk, majd ahogy a massza kívánja, úgy öntünk még hozzá. A lényeg, hogy ragadós, laza masszát kapjunk, amihez könnyen hozzákeverhetjük az apróra felkockázott lilahagymát, a paprikát és a sonkát. A muffin sütőformát kikenjük olajjal, és belekanalazzuk a masszát, hogy a széléig érjen, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 190 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Kattints ide a pulykasonkás mini linzerért.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com, gallicoop.hu)