Jump to content

Lakberendezési hibák, amelyeket sokan elkövetünk

2018. 07. 27. 19:00

Az otthonunkat azzá a hellyé kell tennünk, ahová úgy érünk haza, hogy az örömmel tölt el. Mindegy, hogy milliós bútorzattal berendezett, vagy jóval szerényebbről van szó, ha az otthon szeretettel van tele, kényelemes, kellemes, minden igényünket kielégítő.

Ha nem szakadt nyakunkba a bank, vagy nagy örökség, akkor az átlag családoknak sokat kell dolgozniuk azért, hogy otthonukat megteremtsék, kialakítsák. A családlapítás leglényegesebb tényezője talán az, hogy a megfelelő otthon megtaláljuk. Amint megvan, jöhet az egyénre szabás, a berendezés.

Az otthonunk lényege a nyugodt légkör megteremtése, amely már a színekkel megkezdődik. Vagyis érdemes nyugtató színeket alkalmazni a szobákban, más helyiségekben. Olyan színeket érdemes választani, amelyek nem idegesítenek, nem vibrálnak, hanem megnyugtatnak. Ha az egyhangúságot is kerülni akarjuk, akkor is használhatunk a falfestéshez egy színt, azonban annak különböző árnyalatait. Világosabb lehet a mennyezet és erősebb a fal, vagy a falakon váltva is használhatjuk a szín kicsit erősebb és halvány árnyalatát is.
A falak színén túl a kiegészítőkre is oda kell figyelni. Összhangba kell hozni a kettőt, hogy az egyensúly meglegyen, és ne érezzük kellemetlenül magunkat. Ha harmóniában vannak a színek, akkor úgy fogjuk mi magunk is érezni saját otthonunkban.

Két ember életének összekötésével a bútorok is összeköltöznek, azonban át kell gondolni, hogy mit engedünk egymás közelébe. A rusztikus bútorok a modern stílussal vegyítve olyan kavalkádot eredményezhetnek, hogy rossz érzést keltenek az emberben. Káosz érzést teremthetnek. Érdemes azonban próbálkozni, és a stílusokat vegyíteni. Jó is kisülhet belőle.

Az otthonos otthon berendezése néha olyan, mint valami játék. Tologatni, próbálgatni kell a bútorokat. A megszokottól elérő elhelyezéssel is próbálkozni, mert a mindig egy helyen lévő bútor unalmassá teszi az otthonunkat. Vegyük elő a fantáziánkat és rendezzük át.
Ha az egész lakás aprólékosan megtervezett, berendezett, hasonló stílus érvényesül minden helyiségben, attól nem feltétlenül lesz otthonosabb. Sőt a végeredmény meglepően unalmas, egyhangú hely lehet, ahová a lélek is csak hálni jár majd. Ki lenne itt boldog? Éppen ezért merni kell kombinálni a színeket és a stílusokat is a normál határokat betartva. Így azonban sokkal izgalmasabb tereket kaphatunk.

Ahogy a túlzsúfolt otthon is fojtó, nyomasztó tud lenni, éppen úgy lehet zavaró a túlságosan szellős lakás is. A minimalizmus nem azt jelenti, hogy egy ágyon és szekrényen kívül semmi más nincs a lakásban, hanem azt, hogy az a néhány bútor, ami van, az nagy, hangsúlyos, minden igénynek megfelelő és kényelmet biztosít.

Amikor a bútorok a helyükre kerültek, jól is mutat minden, de maradtak üres falfelületek, akkor ne essünk át a túlzásokba. Szolid és mutatós legyen a dekoráció. Az apró, sok, netán színes kiegészítő is zavart kelthetnek az összhangban. A padlón elhelyezett néhány szőnyeg kiválóan mutathat, de a sok kis darabból álló szőnyeg zavarossá teszi a teret.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: kennedy-rs.com, softfurnishings.webnode.com, brownstoner.com)