Jump to content

Csak nyugalom!

2018. 06. 20. 19:00

Világunkban uralkodik a stressz, a feszültség. Bármerre megyünk, mindenhol jelen van, még az életünkben is. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol el tudjuk engedni a feszültséget és legbelül is megtaláljuk a nyugalmat.

A stressz életünk velejárója. Nem nagyon tudjuk kizárni az életünkből. Vannak bizonyos területek, ahol redukálni lehet annak hatását, azonban teljesen kizárni szinte nem lehet. Az ember élete során számos módon megtanulhatja a feszültséget levezetni. Van, aki a sportban találja ezt meg, mások a hobbijuknak élnek. És létezik a lagom. Erről fogunk most többet elárulni.
A lagom svéd életstílus, amelynek alapja az egyszerű, hivalkodástól teljesen mentes, boldog élet. Olyan boldog életmód, amely az anyagi javakon túlnőve láttatja a világot. A túl sok nem cél, mint ahogy az sem jó, ha túl kevés van. Ez érvényes mindenre, így az arany középút, az éppen elég életérzését képviseli. Se nem túl sok, se nem túl kevés. Ha túl tudunk lépni anyagiasságunkon, akkor az élet is sokkal élvezhetőbbé válik, minden másra nagyobb figyelmet tudunk fordítani. Esélyünk adódik arra, hogy olyat vegyünk észre a környezetünkben, amely felett azelőtt elmentünk. Több időt szánunk szeretteinkre, barátainkra. Ha meghívást kapunk egy társasági eseményre, azt nem mondjuk vissza arra hivatkozva, hogy dolgozni kell. A lagom azt jelenti, hogy olyan életmódot képviselünk, amely a kényelmet, de az ésszerűséget képviseli. Tehát vásárolunk saját autót, azonban a külcsín helyett azt választjuk, amely a legpraktikusabb a család számára. A lagom stílusú életmóddal egyensúlyt biztosítunk a munka és a család között. Olyan használati tárgyakkal vesszük magunkat körbe, amelyeket ténylegesen használunk is. Ami nem ebbe a kategóriába illik, attól megszabadulunk. Ez a fajta minimalizmus sokkal átláthatóbbá, egyszerűbbé teszi az életünket, emellett környezettudatossá válunk. Tudatosan több időt fordítunk a családunk, a barátaink, más kapcsolataink ápolására, így előnyére változhatnak emberi kapcsolataink. Még a természetre, az élőlényekre is sokkal jobban figyelünk.

A lagom szó eredetére többféle magyarázat van, de a legésszerűbb, hogy a lag szóból ered, amely a józan ész törvényét jelenti. Svédországra jellemző a minimalizmus, a túlzsúfoltság, a hivalkodás kerülése, mindből az egyszerűre törekednek, de nemcsak az ízlésük, az otthonaik berendezése ilyen, hanem érzelmi életükre is az egyensúly megteremtése a cél.

A lagom életstílus azt jelenti, hogy mindenből a nem túl sok és a nem túl kevés elvét vallva élik életüket.

Képviselhetnénk mi magunk is ezt az életmódot amennyiben képesek lennénk megszabadulni számos haszontalan dologtól, amely befolyásolja az életünket. Jusson eszedbe a következő vásárlásodkor, nyaralásodkor, lakásod újításakor és bármikor: nem túl sok, nem túl kevés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: invaluable.com, stylematters.co.uk, thriveglobal.com)